Pasta en koolhydraten
Pasta bevat veel meervoudige koolhydraten. Daar is niets geheims aan en daar is zéker niks mis mee. Een gezonde mens haalt 40 tot 70 procent van zijn dagelijkse energie (calorieën) uit koolhydraten. Pasta, en zeker volkorenpasta, wordt daarom van harte aanbevolen door het Voedingscentrum, net als onder andere volkorenbrood en zilvervliesrijst.
Het is niet voor niets dat sporters die grote lichamelijke inspanningen moeten leveren (wielrenners!) zweren bij pastagerechten. De meervoudige koolhydraten uit de pasta zorgen voor een trage energieopname en daardoor een lage bloedsuikerspiegel. Bovendien zitten er vezels en andere goede voedingsstoffen (vitamine B, ijzer, magnesium, chroom, zink) in de pasta.
Pasta en koolhydraten vormen kortom een prima combinatie. Zeker als je beseft dat de vezels uit volkorenproducten het risico op hart- en vaatziekten (flink) kunnen verlagen, evenals de kans op diabetes en darmkanker. Het zijn vooral de koolhydraten uit andere producten waarmee je beter kunt oppassen: snoep, frisdranken en fruitsappen en alcohol bijvoorbeeld. Die geven ook energie, maar verder niets. Dat zijn de echte dikmakers, zeker omdat je snel geneigd bent om er meer van te eten en drinken.
Voedingswaarde van pasta (volkoren)
In 100 gram volkoren pasta zit 65 gram koolhydraten. Verder bevat het onder andere 352 kilocalorieën energie (je hebt er dagelijks 2000 tot 2500 nodig), 25 milligram suikers, 40 milligram calcium, 143 milligram magnesium en 3,6 milligram ijzer. Maar geen cholesterol bijvoorbeeld.
In Italië wordt volkoren pasta regelmatig gegeten. De hele graankorrel wordt ervoor gebruikt, terwijl in Nederland vaak het vliesje van de tarwekorrels wordt verwijderd en wit meel overblijft. Overigens zijn de verschillen in voedingswaarde tussen volkoren pasta en andere pasta niet extreem groot, hoewel je belangrijke voedingsstoffen weggooit als je het vliesje van de graan haalt.
Pasta zonder koolhydraten en caloriearme pasta
Er bestaan koolhydraatarme diëten. Deze zijn er bijvoorbeeld op gericht om de bloedsuikerwaarden van mensen met diabetes type 2 te verbeteren. Zo’n dieet kan mensen met overgewicht helpen afvallen. Dat is dus hartstikke goed, zo lang het gebeurt onder het toezicht van een diëtist. Zoals hierboven beschreven zijn koolhydraten om meerdere redenen goed voor je. Die kun je beter niet zomaar, zonder gedegen begeleiding, helemaal uit je voeding schrappen.
Ben je op zoek naar een dieet pasta, naar pasta met weinig koolhydraten of caloriearme pasta, dan zijn daar best producten voor te vinden. Een creatief alternatief is bijvoorbeeld een uit groente gesneden spaghettivorm.
De grootste winst is echter waarschijnlijk te behalen in de saus waarmee je de pasta combineert. Recepten als pasta, tomaat en basilicum of pasta pesto zijn even eenvoudig als gezond, zeker als je een mooie volkoren pasta of vegan pasta gebruikt. Kies voor een recept met kip of vis in plaats van een veel overdadiger variant. Varieer en gebruik gezonde, verse producten. Dan past pasta perfect in ieder gezond voedingsschema!