Wat is cestini?
Cestini is een korte, schelpachtige pastasoort. Ondanks dat de pasta wat weg heeft van een schelp, heeft hij zijn naam aan iets anders te danken. Cestini betekent namelijk ‘mandje’ in het Italiaans.
De cestini is een soort pasta die je voor verschillende pastagerechten gebruiken kunt. Ons advies is om deze pasta te gebruiken bij een gerecht waar veel saus bij zit. De saus kruipt in de holte van de cestini en maakt je pastagerecht daardoor nog lekkerder.
Cestini kopen
Cestini is een pastasoort die je zelf geprobeerd moet hebben. Bekijk hem in onze pastashop en maak je pastagerecht nog lekkerder!
Hoe wordt cestini gemaakt?
Net als de meeste soorten pasta wordt de pasta gemaakt van durum tarwe en water. Door deze twee ingrediënten samen te kneden ontstaat een pastadeeg. Daarna wordt de pasta door een bronzen mal heen geperst waardoor het zijn uiteindelijke vorm krijgt. In dit geval de vorm van Cestini. Als laatste stap hoeft de pasta alleen nog maar te drogen en daarna verpakt te worden.
Natuurlijk is het maken van pasta een stuk uitgebreider en komt er veel meer bij kijken dan wat we nu beschreven hebben. Om dit blog niet te lang te maken hebben we een heel blog geschreven over het maken van pasta. Alles daarover lees je in het blog: ‘Hoe wordt pasta gemaakt?’.
Recepten voor cestini
Tijdens het Palio-festijn in Siena wordt de pasta gecombineerd met Pecorino kaas, cherrytomaatjes en rucola. Een heerlijke combinatie als je het ons vraagt!
Daarnaast zien we cestini vaak verwerkt in pastagerechten met mediterrane ingrediënten als tomaat, ansjovis, kappertjes, gezouten ricotta en Calabrische worst. Kortom: je kunt er alle kanten mee op!
Wat voor gerecht je ook uitkiest, de pastasaus gaat in de holte van de pasta zitten wat het gerecht nog lekkerder maakt! Voor meer inspiratie kun je altijd even bij onze pastagerechten kijken.
Hoe moet je cestini koken?
Cestini heeft gemiddeld zo’n 10 tot 12 minuten nodig om gaar te koken. Het is daarom belangrijk dat je hier goed de tijd voorneemt. Mocht je in tijd gebrek zitten, dan raden wij om zeker een andere pastasoort te gebruiken.
Wij hebben alle tips and tricks waarmee je lumaconi sneller gaar kookt op een rijtje gezet. Deze tips lees in je ons blog ‘Snel pasta koken doe je zo’.
Hieronder staat alvast een aantal stappen waarmee je de cestini kunt gaan koken. Hou je aan deze stappen en je zult zien dat je de cestini precies goed gaar kookt.
Cestini kook je in de volgende 6 stappen:
- Gebruik een grote pan om de cestini in te koken
Pak een grote pan, hoe groter hoe beter. De cestini moet namelijk kunnen bewegen in de pan. Hiermee voorkom je dat de cestini aan elkaar gaat plakken. Vul de grote pan voor 75% met warm water, door warm water te gebruiken win je tijd omdat het water minder lang nodig heeft aan de kook te gaan. Wil je helemaal veel tijd besparen? Gebruik dan een waterkoker zodat het water al kookt. - Doe wat zout in het water
Maak het pastagerecht lekkerder door een beetje extra zout toe toevoegen aan het kokend water. Het zout zorgt ervoor dat het smaken in een gerecht een extra boost geeft. Hierdoor worden alle smaken intenser en lekkerder! Wees voorzichtig, want te veel zout kan je gerecht verpesten. Wij houden een richtlijn aan van ongeveer 10 gram zout per 3 liter water. Meer over pasta koken en zout lees je in ons blog: ‘Pasta koken met of zonder zout? - Gebruik geen deksel tijdens het koken van cestini
Door geen deksel te gebruiken gaat het kookwater niet schuimen. Om deze reden raden wij altijd aan om geen deksel te gebruiken. Het is daarnaast zo ook makkelijker om de pasta in beweging te houden. Lees hier meer over in onze volgende tip. - Hou de cestini goed in beweging
Net als elke pasta heeft cestini de neiging om aan elkaar te plakken. Door de pasta in beweging te houden voorkom je dit. Roer elke minuut met een spaghettilepel in de pan. Op deze manier hou je de cestini voldoende in beweging. - Proef de cestini voor het afgieten
Wil je weten of de cestini goed is, dan is het verstandig om de cestini te proeven. Dit doe je voor het afgieten, zodat je kan bepalen of het nodig is om de pasta langer te koken. Daarnaast proef je meteen of je genoeg zout in water hebt gedaan. Je kunt ervoor kiezen om nog wat meer zout naar smaak toe te voegen. - Voeg de cestini gelijk bij de pastasaus
In Italië voegen ze de pasta altijd gelijk bij de pastasaus. Dit maakt de kans kleiner dat de cestini aan elkaar gaat plakken. Door dit te doen heb je nooit last van plakkende pasta. Een goede tip die we je nog graag willen meegeven!
Hoe lang moet je cestini koken?
Je kookt cestini gemiddeld gaar in zo’n 10 tot 12 minuten. Hier heb je dus best wel wat tijd voor nodig. We raden aan om altijd goed goed op de verpakking van de pasta te kijken om de precieze kooktijd te weten. Als je dit aanhoudt zul je zien dat de pasta precies goed gaar kookt.
Wil je de pasta ‘al dente’ koken? Dan moet je de pasta een minuutje korter koken dan op de verpakking staat. Proef vooral zelf wanneer je de pasta goed genoeg vindt om te gebruiken. Nog meer tips over hoe je dit het beste kunt doen lees je in ons blog: ‘Pasta al dente koken doe je zo!’
Hoe veel cestini heb je per persoon nodig?
Afhankelijk van het soort gerecht je met de cestini wilt maken, bepaal je hoeveel gram je nodig hebt. Wij houden de vuistregel aan van 100 gram pasta per persoon.
Dit geldt voor een pastagerecht met een gangbare saus. Als je kiest een stevige, goedgevulde saus, raden we aan om te kiezen voor bijvoorbeeld 80 gram pasta.
Vind je het lastig om de juiste hoeveelheid pasta te kiezen? Wij hebben er een uitgebreid blog over geschreven. Alles lees je op ons blog: ‘Hoeveel pasta kook je per persoon’.
Italiaanse cestini kopen
Ben je benieuwd geworden naar deze pastasoort of heb je zin in een heerlijk bordje pasta? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Cestini en andere heerlijke pasta vind je in onze webshop.
We importeren de pasta zelf uit Italië, waardoor we de beste kwaliteit kunnen garanderen. Neem een kijkje in onze webshop en maak kennis met onze Italiaanse pasta’s!