De ingrediënten voor spaghetti carbonara
Voordat je aan de slag gaat met het maken van de spaghetti carbonara, is het belangrijk dat je de juiste ingrediënten in huis hebt. Dit zijn de ingrediënten die nodig zijn voor de authentieke spaghetti carbonara: spaghetti van goede kwaliteit, guanciale, verse eieren, zwarte peper en pecorino romano.
Sommige ingrediënten ken je misschien nog niet en het zou kunnen dat jij hele andere ingrediënten gebruikt. Dit is natuurlijk geen probleem. Maar omdat we je precies willen vertellen hoe je de Italiaanse carbonara maakt, geven we je ook een recept met de originele ingrediënten.
Natuurlijk is het moeilijker om aan de originele ingredienten zoals guanciale te komen. Niet bij elke slager is dit te krijgen en laat staan bij de Nederlandse supermarkten. Vervang guanciale bijvoorbeeld voor bacon of spekblokjes.
Wil je meer weten over de ingrediënten van de spaghetti carbonara? Lees er alles over in ons blog: ”Wat zit er in spaghetti carbonara?” Hier gaan we dieper in op alle ingrediënten van de klassieke spaghetti carbonara.
Tips voor de lekkerste spaghetti carbonara
Voordat je aan de spaghetti carbonara begint zijn er een paar tips die we je willen meegeven. Hierdoor wordt het maken van spaghetti carbonara makkelijker en wordt je gerecht nog lekkerder.
Spaghetti carbonara kooktips:
- Gebruik geen room
Veel Nederlanders zijn gewend om room te gebruiken in spaghetti carbonara. De vraag is dan vaak ook: wel of geen room in spaghetti carbonara? Het antwoord is duidelijk: nee want room hoort niet in de originele spaghetti carbonara! In Italië zul je dit ingrediënt dan ook nooit tegenkomen in dit gerecht. De room kan je vanaf nu van je boodschappenlijstje schrappen. Om het gerecht romiger te maken kan je beter wat meer pasta water toevoegen en dit goed door het gerecht roeren. We komen hier later op terug. - Bak de guanciale niet te lang
Guanciale staat bekend om zijn hoge vet gehalte van ongeveer 70% en komt uit de wang van het varken vandaan. Andere soorten spek, zoals het alternatief pancetta, hebben ongeveer 40% vet. Een aanzienlijk lager percentage dan guanciale. Wanneer je guanciale en andere soorten spek te lang bakt, heeft het de neiging om hard te worden. In het spaghetti carbonara komt zachte, smeuïge guanciale veel meer tot zijn recht. Je kunt guanciale helaas niet zomaar bij de supermarkt kopen. Hiervoor zal je naar een Italiaanse delicatesse winkel moeten. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om pancetta of normale spek voor te gebruiken. - Voeg de spaghetti gelijk bij de ‘saus’
Dit geldt voor alle pastagerechten die je maakt. Door de spaghetti na het koken gelijk bij de saus te voegen blijft de saus goed aan de pastasoort plakken. Dit zorgt ervoor dat het gerecht meer een geheel is en nog lekkerder wordt. - Gebruik niet te veel olie of boter
De eerste stap is het bakken van de guanciale (of pancetta). Hierbij komt zoveel vet vrij dat de ingrediënten niet aan de pan blijven bakken. Het is daarom niet nodig om extra olie of boter toe te voegen. Dit zorgt er alleen maar voor dat de carbonara vetter wordt. Gewoon lekker weglaten als je het ons vraagt. - Zwarte peper
In dit spaghetti carbonara zit peper. Zwarte peper om precies te zijn. Het is zeker de moeite waard om zwarte peperkorrels te kopen en deze te vermalen met een vijzel. Zo blijven er grotere stukken peper over wat zorgt voor een intense smaaksensatie. En geloof ons, dit zijn de kleine verschillen die je gerecht naar een hoger niveau tillen. - Less is more
Hiermee bedoelen we natuurlijk de ingrediënten voor spaghetti carbonara. De lijst lijkt misschien kort, maar meer heb je echt niet nodig. Door de smaakvolle ingrediënten is het onnodig om allerlei producten toe te voegen. Wij raden dit af, keep it basic!
Bereidingswijze van spaghetti carbonara
Het maken van spaghetti carbonara is echt niet moeilijk. Je moet alleen weten hoe je het doet. En dan vooral weten hoe je het op de Italiaanse manier doet. Natuurlijk zijn er ook verschillende manieren om spaghetti carbonara te maken. Maar spaghetti carbonara kun je maar op een manier maken, namelijk de Italiaanse manier.
Het originele Italiaanse recept voor spaghetti carbonara.
Stap #1: Het maken van spaghetti carbonara begint met het snijden van de guanciale. Snij de guanciale in kleine blokjes van ongeveer een halve centimeter. Zodra je dit gedaan hebt kun je beginnen met het bakken van de guanciale (of de pancetta).
Stap #2: Zorg dat er ondertussen een pan kokend water op het vuur staat. Hier kun je de spaghetti alvast in gaar koken. Doe de spaghetti in het kokende water en kook de spaghetti voor ongeveer 9 minuten totdat deze gaar zijn.
Stap #3: Pak een grote kom of schaal en voeg hier de eierdooiers aan toe. Rasp de kaas en voeg dit aan het kommetje toe. Nu is het belangrijk dat je de eieren en kaas goed door elkaar mengt zodat het een glad goedje wordt. Doe er ook nog een snufje peper bij en klaar is de ‘saus’ voor de spaghetti carbonara.
Stap #4: Ondertussen is de spaghetti gaar gekookt en kun je deze afgieten. Zorg ervoor dat je wat pastawater apart houdt. Dit komt later nog van pas. Voeg de spaghetti na het afgieten samen met de guanciale toe aan de ‘saus’ en meng alles goed door elkaar heen. Zorg er voor dat alles goed door elkaar gemengd wordt.
Mocht de spaghetti carbonara te dik zijn, voeg dan wat kook water toe en roer alles goed door elkaar. Serveer de spaghetti carbonara met flink wat peper erover heen.
That’s it! Zo makkelijk is het om een heerlijke spaghetti carbonara op de Italiaanse manier te maken. Wil je het nog op je gemakje teruglezen en met behulp van foto’s zien hoe wij spaghetti carbonara maken? Bekijk dan ons recept pasta carbonara.
Hoe lang duurt het koken van spaghetti carbonara?
Over het algemeen heb je aardig snel een bordje spaghetti carbonara gemaakt. Zeker als je dit traditionele carbonara recept gebruikt. Waarschijnlijk ben je het meeste tijd kwijt aan het zoeken van kwalitatieve ingrediënten. Zoals we eerder vermeld hebben kan je guanciale niet overal verkrijgen. Dit kan dus best een zoektocht zijn. Mocht je sneller willen zijn, kies dan voor pancetta van de supermarkt of slager.
Het maken van het gerecht zelf hoeft niet lang te duren. Begin met een pan water aan de kook brengen en maak hier de spaghetti in klaar. Meestal duurt het zo’n 9 minuten om de spaghetti te koken. Wil je meer weten over het koken van spaghetti? Lees er alles over in ons blog ‘Hoe moet je spaghetti koken (6 handige tips)‘.
Tijdens het koken van de spaghetti kun je beginnen met het klaarmaken van de overige ingrediënten. Waarschijnlijk ben je hier zo’n 10 minuutjes mee bezig. Dit betekent dat je de saus en de spaghetti tegelijkertijd klaar hebt. Met het afgieten, opmaken en wat slokjes wijn tussendoor is onze schatting dat 20 tot 25 minuten duurt om heerlijk bordje spaghetti carbonara te maken.
Dus mocht je weinig tijd hebben, is de spaghetti carbonara het ideale pastagerecht!
Wat voor kaas in spaghetti carbonara?
Kaas is misschien wel het belangrijkste ingrediënt in de spaghetti carbonara. Veel mensen denken dat parmezaanse kaas dé kaas is die gebruikt wordt in de klassieke spaghetti carbonara. Toch is niet dit helemaal waar.
Wil je spaghetti carbonara op de echte authentieke manier maken, dan heb je toch echt een andere kaas nodig. Namelijk: pecorino romano. Dit is een Italiaanse schapenkaas. Deze kaas komt uit de streek van Rome (Lazio) waar ook de oorsprong van spaghetti carbonara ligt. Als je spaghetti carbonara in Rome en omstreken besteld zal deze dan ook altijd gemaakt zijn met pecorino romano kaas. Spaghetti carbonara met parmezaanse kaas volgens veel Romeinen voelen als vloeken in de kerk.
Maar hé, niet alle ingredienten zijn in Nederland beschikbaar. Dus voel je vooral niet schuldig als je gewoon parmezaanse kaas gebruikt voor spaghetti carbonara.
Nog even wat extra informatie over de pecorino romano. Deze kaas lijkt op het eerste gezicht qua structuur op parmezaanse kaas. Toch zijn er een aantal grote verschillen. Het grootste verschil is dat Pecorino Romano wordt gemaakt van schapenmelk en Parmezaanse kaas van koemelk. Parmezaanse kaas is vaak een stuk ouder en notiger. Pecorino Romano kunnen we omschrijven als een sterke, zoutige kaas.
Als je de volgende keer ingrediënten in huis haalt voor spaghetti carbonara, kijk dan eens goed of je deze kaas ziet liggen. De kans is klein maar bij de betere kaaswinkels kun je er nog wel eens aan komen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om voor de oude vertrouwde parmezaanse kaas te gaan.
Wil je echt alles weten over welke kaas er in het originele spaghetti carbonara recept gaat? Lees er dan alles over op het blog: ‘Welke kaas gebruik je voor spaghetti carbonara?’
Wat voor spek kies je voor de spaghetti carbonara?
Er zijn zoveel verschillende opties wat betreft spek. Iedereen kent de bekende spekreepjes wel uit de supermarkt. Maar wist je dat ze in Italië een hele andere soort spek gebruiken voor spaghetti carbonara? Waarschijnlijk ken je de Italiaanse pancetta al wel, maar zoals we eerder gezegd hebben gaat er guanciale in de klassieke spaghetti carbonara.
Guanciale heeft een sterke smaak dan pancetta en andere soorten spek. Het is afkomstig van de wang van het varken en bevat maar liefst 70% vet. Dit bestandsdeel zorgt ervoor dat het ingrediënt zo smaakvol en delicaat is.
Helaas is het niet zo makkelijk om guanciale te bemachtigen. Je kunt het niet bij de supermarkt kopen maar alleen bij een Italiaanse delicatessenwinkel. Iets meer moeite, maar het is het zeker waard!
Gebruik verse eieren
Een spaghetti carbonara maken is onmogelijk zonder eieren. De eieren gaan rauw in het gerecht. Daarom is het belangrijk dat deze van goede kwaliteit zijn. Om deze reden adviseren wij om altijd verse eieren te gebruiken. Koop je eieren bijvoorbeeld van de boer, op de markt of de kaasboer.
Op de vraag ‘wordt spaghetti gemaakt met rauwe eieren?’ kunnen we dus volmondig ja zeggen.
Nu zul je je misschien afvragen of je ziek kunt worden van rauwe eieren. De kans dat je ziek wordt van een bordje spaghetti carbonara is erg klein. Doordat je de hete spaghetti na het afgieten direct bij de eierdooiers doet, ‘verwarm’ je de rauwe eieren zonder ze te koken. Hierdoor is het eten van rauwe eieren een stuk minder gevaarlijk.
Wel raden we je af om spaghetti carbonara aan kinderen onder de 3 jaar te geven. Gewoon om zeker te zijn dat ze niet ziek worden.
Hoeveel spaghetti per persoon?
We hebben je het één en ander uitgelegd over de ingrediënten van de klassieke spaghetti carbonara. Het gerecht is natuurlijk niet compleet zonder het belangrijkste ingrediënt: spaghetti. Zorg altijd dat je een goede, kwalitatieve spaghetti uitzoekt. Deze zijn langzaam gedroogd waardoor de saus beter blijft plakken en het gerecht nog lekkerder wordt.
Daarna is het belangrijk om te bepalen hoeveel spaghetti je nodig hebt voor de spaghetti carbonara. Dit kan soms nog best lastig zijn. Om het makkelijk te maken houden we altijd een richtlijn aan van 125 gram pasta per persoon. Natuurlijk kan het per persoon verschillend zijn en kan het goed zijn dat je hier wat van afwijkt.
Dankzij ons blog ‘Hoeveel pasta kook je per persoon‘ kun je gemakkelijk de hoeveelheid spaghetti per persoon bepalen. Dus neem een kijkje op het blog en lees alles over de hoeveelheid spaghetti die je nodig hebt om genoeg carbonara te maken.
Wat voor soort pasta bij pasta carbonara
Spaghetti carbonara is super bekend. Maar wist je dat dit gerecht ook wordt gemaakt met andere pastasoorten? Je kunt bijvoorbeeld ook bucatini of tonnarelli gebruiken. Korte pastasoorten zoals penne, of tortiglioni carbonara zijn ook een super goede combinatie.
De beste pasta’s voor pasta carbonara:
Spaghetti van Sgambaro
De klassieker en bekendste pastasoort is natuurlijk spaghetti. Spaghetti is altijd een goede keuze, maar helemaal voor klassieke gerechten zoals carbonara. De lange sliertjes wikkelen zich om de ingrediënten heen waardoor het gerecht één geheel wordt. Bij spaghetti is het vooral belangrijk dat je een soort kiest met een goede kwaliteit. Daarom adviseren we de spaghetti van Sgambaro
Fettuccine van Carassai
Fettuccine lijkt op het eerste gezicht misschien een beetje op spaghetti. Toch zijn er wel degelijk verschillen. Fettuccine is namelijk iets dikker en breder dan de spaghetti. Door deze pasta te gebruiken geef je de carbonara een kleine twist zonder heel erg af te wijken. In Italië wisselen ze vaak tussen fettuccine en spaghetti. Fettuccine wordt bijvoorbeeld standaard gebruikt in de Pasta Bolognese. De fettuccine van Carassai zijn gemaakt met ei waardoor ze extra romig en smaakvol zijn.
Penne van Sgambaro
Naast spaghetti is penne een enorm populaire pastasoort in Nederland. De penne wordt vaak gebruikt in pastasalades maar is ook gangbaar in warme gerecht. Van de korte pasta soorten is penne de bekendste in Nederland. De ingrediënten gaan in de holte zitten wat het gerecht nog lekkerder maakt. Dit is bij pasta carbonara ook het geval. Door te kiezen voor penne met ribbels, hecht de saus nog beter. Een goede keuze is de penne van Sgambaro.
Tortiglioni van Sgambaro
Net als penne is tortiglioni een holle pasta. Daardoor kruipen de ingrediënten in de holte van de vorm. De ribbels op de tortiglioni zorgen ervoor dat saus ook goed aan de buitenkant blijft hechten. Voor deze tortiglioni van Sgambaro is uitsluitend gebruik gemaakt van Italiaanse durum tarwe uit de regio rond Bologna. Kortom, een echte kwaliteitspasta die perfect past bij carbonara en andere recepten met dikkere sauzen.
Tonnarelli van Carassai
Tonnarelli is de minst bekende pastasoort in dit rijtje. Zonde want het is een heerlijke pasta en erg makkelijk in gebruikt. De pasta bestaat uit lange, dunne sliertjes. De sliertjes zijn niet rond, zoals bij bijvoorbeeld spaghetti, maar vierkant. Een leuk detail als je het ons vraagt. Daarnaast is de pasta voedzaam en lekker romig doordat er ei in het deeg gekneed zit. Kortom: de tonnarelli van Carassai is een fantastische keuze voor de spaghetti carbonara.
Welke wijn bij spaghetti carbonara
In onze ogen drink je bij elk Italiaans gerecht een goede wijn. En bij een heerlijke pastagerecht zoals spaghetti carbonara wil je natuurlijk een bijpassend wijntje drinken. We snappen dat het best lastig kan zijn om de geschikte wijn uit te kiezen voor bij de spaghetti carbonara. Daarom helpen we je graag een handje.
Omdat er zo ontzettend veel wijnen zijn die je kunt combineren met spaghetti carbonara, hebben we alle informatie in een ander blog verwerkt. Hierdoor wordt dit blog niet te lang en kunnen we je toch een goed en uitgebreid antwoordt geven.
Lees alles over welke wijn je bij spaghetti carbonara kunt drinken in ons blog ‘Welke wijn drink je bij spaghetti carbonara?’.
Spaghetti carbonara met of zonder room?
Een andere vraag die vaak gesteld wordt door mensen die spaghetti carbonara willen maken, is de vraag of er room gebruikt wordt tijden het bereiden van dit pastagerecht. We kunnen je een kort en bondig antwoord geven op deze vraag: Nee. In de traditionele spaghetti carbonara wordt geen room gebruikt.
Room komt niet voor in dit pastagerecht omdat dit simpel gezegd niet nodig is. Spaghetti carbonara is al smeuïg genoeg door de andere ingrediënten die je gebruikt om spaghetti carbonara te maken.
Nadat je alle ingrediënten bij elkaar gedaan hebt en de pasta daarna hebt toegevoegd, kun je de spaghetti carbonara smeuïger maken door wat water uit de pan toe te voegen. Blijf alles door elkaar heen mengen en je zult zien dat de spaghetti carbonara een stuk smeuïger wordt en dat er helemaal geen room nodig is.
Alles over wel of geen room gebruiken in spaghetti carbonara vertellen we je in ons blog: ‘Wordt spaghetti carbonara met room gemaakt?’
Gebruik weinig zout voor carbonara
Na het lezen van al deze informatie op spaghetti carbonara ben je bijna klaar om te beginnen met maken van deze klassieker. Toch is er nog een belangrijke tip die we je willen meegeven: gebruik niet te veel zout.
De guanciale en Pecorino Romano bevatten namelijk al aardig wat zout van zichzelf waardoor het gerecht ook zout wordt. Als je vervolgens ook nog eens teveel zout toevoegt kan zijn dat het gerecht te veel zout bevat. Dit is natuurlijk zonde en niet nodig.
Wees dus voorzichtig in de hoeveelheid zout die je gebruik voor spaghetti carbonara.
Spaghetti carbonara opwarmen
Onze laatste tip voor het maken van spaghetti carbonara heeft te maken met het opwarmen van de restjes een dag later. Je zult het vast en zeker wel eens hebben. Na het maken van een heerlijk pastagerecht blijf je over met een restje.
Kun je dit restje carbonara de volgende dag nu wel of niet opwarmen? Je kunt carbonara prima opwarmen en de carbonara zal een dag later ook nog prima smaken. Belangrijk is wel op de spaghetti carbonara op de juiste manier op te warmen.
Je kunt dit namelijk op een aantal manieren doen. We vertellen je meer over het opwarmen van spaghetti carbonara in het blog: ‘Spaghetti carbonara opwarmen doe je zo‘
Buon apetito!
We hebben je een hoop informatie gegeven over dit heerlijke pastagerecht en hebben je vertel hoe je spaghetti carbonara op de Italiaanse manier klaar kunt maken. Toch is er nog een hele hoop te vertellen over te vertellen. Lees snel onze andere blogs om wat informatie op te doen.