Hoe moet je fusilli koken?
Fusilli koken doe je in een grote pan met kokend water. De eerste stap is het vullen van de pan met water. Breng dit breng vervolgens aan de kook en voeg daarna de fusilli toe. Laat de pasta in het kokende water gaar koken. Kijk goed op de verpakking om de precieze kooktijd van de fusilli te weten. Daarna kun je het afgieten en bij de pastasaus doen.
Dit is een korte samenvatting hoe je fusilli gaar kookt. Er is namelijk nog veel meer te vertellen over het koken van fusilli. Met onze ervaring weten we er alles van en daarom hebben we 6 handige tips op papier gezet. Lees deze tips hieronder.
Fusilli kooktip #1: Kook fusilli in een grote pan
Je hebt een pan nodig om de fusilli in gaar te koken. Maar wat voor pan kies je? We raden aan om altijd voor de grootste pan te kiezen die je hebt. Dit heeft de reden dat fusilli zo tijdens het koken makkelijk kan bewegen. Er is namelijk meer dan genoeg ruimte in de pan. Hiermee is de kans kleiner dat de fusilli aan elkaar gaat plakken.
Het gebruiken van een grote pan is daarom belangrijk. Maar er zijn meer manieren om fusilli gaar te koken. Wij gebruiken persoonlijk altijd een pastapan. We zullen je precies uitleggen waarom we een pastapan gebruiken.
Een pastapan is erg handig omdat je de fusilli meteen kun afgieten. In de pastapan zit namelijk een inzet die het afgieten sneller en makkelijker maakt. Hiermee voorkom je daarbij dat het kokende water gaat spetteren. Ons advies is daarom om fusilli altijd te koken door gebruik te maken van een pastapan.
Wil je meer weten over een pastapan en welke onze favoriet is? Neem dan even een kijkje op ons blog: ‘Wat is een goede pastapan‘
Om de fusilli te koken vul je de pan voor 75% met water. Onze tip is om het altijd te vullen met warm water. Daarmee bespaar je tijd omdat het water minder tijd nodig heeft om te koken. Als je helemaal snel wil zijn raden wij aan om het water eerst aan de kook te brengen met een waterkoker.
Fusilli kooktip #2: Doe wat zout in het water
Fusilli kook je extra smaakvol door wat zout aan het pasta water toe te voegen. Het laat de smaken van je pastagerecht meer naar voren komen en dient op deze manier als een smaakversterker. Probeer het eens uit en je zult het verschil meteen merken.
Toch zit er ook een keerzijde aan deze tip. Te veel zout gebruiken is natuurlijk niet lekker en raden wij ook niemand aan. Let daarom goed op hoeveel zout je aan het water toevoegt.
Om je op weg te helpen hebben we een ezelsbruggetje voor je. Als je dit aanhoudt zal je zien dat het water genoeg zout bevat, maar niet te veel. Voeg ongeveer 10 gram zout toe per 3 liter water toe. Hiermee breng je de fusilli perfect op smaak.
We hebben je hier boven kort verteld over het effect van zout in je pastagerecht. Wil je hier graag meer over weten? Lees dan ons blog ‘Pasta koken met of zonder zout?’ en lees meer over dit onderwerp.
Fusilli kooktip #3: gebruik geen deksel tijdens het koken van fusilli
We zien vaak dat mensen een deksel gebruiken om hun pasta in gaar te koken. We raden aan om dit niet te doen. Het zorgt er namelijk voor dat het water gaat schuimen en dit kan zorgen voor een hoop geklieder. Laat de volgende keer de deksel gewoon weg!
Het schuimen van het water komt door de bestanddelen van pasta. Het bevat namelijk eiwit en zetmeel. Beiden kunnen ervoor zorgen dat het kookwater gaat schuimen. Door een deksel te gebruiken vererger je dit proces alleen maar. Zonder deksel is het ook makkelijker om in de pan te roeren. Bij de volgende tip leggen we je uit waarom dit belangrijk is.
Fusilli kooktip #4: houdt de fusilli in beweging tijdens het koken
Pasta heeft de neiging om aan elkaar te plakken, zo ook fusilli. Dit willen we natuurlijk liever niet. Een makkelijke manier om dit te voorkomen is om de fusilli in beweging te houden tijdens het koken. Doe dit door elke minuut even door de pan te roeren.
Vindt je plakkende pasta ook zo verschrikkelijk? Er zijn nog veel meer tips waarmee je plakkende pasta kan voorkomen. Alle tips om plakkende pasta te voorkomen lees je in ons blog: ‘Zo voorkom je plakkende pasta‘.
Het roeren in de pan is dus erg belangrijk om plakkende pasta tegen te gaan. Gebruik een spaghettilepel om te roeren. Ook als je fusilli of een andere pasta kookt kan je de spaghettilepel gebruiken.
Naast roeren is een spaghettilepel super handig om alle soorten pasta mee op te scheppen. Hier is de spaghetti lepel zelfs voor ontwikkelt. Een spaghettilepel is daarom een echte must-have voor de liefhebbers van de Italiaanse keuken. Probeer het eens uit en je zal merken dat je niet meer anders wil. Hier lees je alles over een spaghetti lepel gebruiken.
Fusilli kooktip #5: proef de fusilli voor het afgieten
Proeven is misschien wel het leukste onderdeel van het koken. Je beoordeelt hiermee je kookkunsten en kunt eventuele aanpassingen aanbrengen. Dit geldt ook voor het koken van fusilli. Proef het ongeveer 1 minuutje voor het afgieten van de fusilli.
Het proeven van fusilli heeft twee grote voordelen:
1. Je proeft of je genoeg zout hebt toegevoegd
Met het proeven van de fusilli merk je meteen of het pastawater zout genoeg is. Mocht dit niet het geval zijn, voeg dan alsnog wat zout toe. Is de fusilli al gaar gekookt en wil je niet langer koken? Geen probleem. Voeg in dat geval wat extra zout toe aan de pastasaus.
2. Je proeft om de fusilli gaar genoeg is
Mensen hebben een persoonlijke voorkeur voor harde of juist zachte fusilli. Daarnaast ligt het ook aan het gerecht dat je maakt. Wanneer je fusilli in een salade gebruikt is het lekker om het al dente te koken. Dit houdt in dat de pasta een ‘bite’ heeft en net gaar genoeg is om te eten. Wist je dat ze in Italie alle pasta op deze manier eten? Hoe je zelf pasta al dente kookt lees je in ons blog ‘Pasta al dente koken doe je zo’.
Deze redenen laten zien waarom het zo belangrijk is om fusilli te proeven voordat je het afgiet. Fusilli is namelijk het belangrijkste ingrediënt in jouw pastagerecht. Proef daarom goed en bepaal wanneer de fusilli naar jouw smaak goed gaar is.
Fusilli kooktip #6: Voeg de fusilli meteen bij de pastasaus
Misschien ben je wel gewend om fusilli en de pastasaus apart te serveren. Hier is natuurlijk niks mis mee als je dit lekker vindt. Maar de fusilli gelijk bij de saus voegen heeft verschillende voordelen. En is daarom ook ons advies.
Ten eerste maakt het de kans kleiner dat de fusilli aan elkaar gaat plakken. Door het direct na het afgieten bij de pastasaus te voegen hecht de saus namelijk goed aan de fusilli. Hierdoor kan de pasta haast niet meer aan elkaar plakken.
Een ander voordeel is dat het ervoor zorgt dat het gerecht een geheel wordt. De fusilli en de pastasaus worden goed gemengd. Elke hap is hierdoor de juiste verhouding tussen pasta en saus. Extra lekker als je het ons vraagt!
We adviseren om het zelf een keer uit te proberen. We achten de kans groot dat je niet meer anders wil. Lang verhaal kort, de fusilli na het afgieten meteen bij de pastasaus doen!
Hoe lang moet je fusilli koken?
Fusilli heeft een kooktijd van ongeveer 10 minuten. Natuurlijk verschilt het per merk, maar ook per soort fusilli. Zo heb je naast de bekende fusilli ook volkoren fusilli en glutenvrije fusilli.
Deze verschillen hebben allemaal invloed op de kooktijd van de fusilli. Kijk altijd goed op de verpakking om de kooktijd van de fusilli te achterhalen. Je zult zien dat je de fusilli precies goed gaar kookt als je de kooktijd van de verpakking aanhoudt. En zoals we eerder al zeiden: proeven is belangrijk!
Met de kooktijd bedoelen we de tijd dat de fusilli in het kokende water ligt. Deze tijd gaat in op het moment dat je de fusilli aan het water hebt toegevoegd. Zet een timer zodat je precies weet wanneer je de fusilli kunt afgieten.
Wanneer je de fusilli aan het kokende water hebt toegevoegd, zul je zien dat het water even stopt met bubbelen. Op dat moment wil je het water weer zo snel mogelijk terug aan de kook krijgen. Dit doe je door het gas zo vuur mogelijk te zetten. Door dit te doen is de pan fusilli binnen de kortste keren weer aan het koken.
Hoe veel fusilli heb je per persoon nodig?
Om deze vraag te beantwoorden kijken we naar verschillende factoren. Het gerecht dat je met de fusilli wil maken speelt een grote rol. Gebruik je een stevige, goed gevulde pastasaus? Kies er dan voor om wat minder fusilli te gebruiken. Andersom geldt natuurlijk ook: gebruik meer fusilli voor een lichte saus.
Bij een saus die hier tussen in zit adviseren we om 125 gram pasta per persoon aan te houden. Als je een grote of juist een kleine eter bent kan je deze hoeveelheid natuurlijk aanpassen.
Er zijn nog meer factoren om rekening mee te houden bij het bepalen van de hoeveelheid pasta. Mocht je er nog meer over willen weten, dan verwijzen we je graag door naar ons blog: hoeveel pasta per persoon.
Hoeveel water gebruik je voor het koken van fusilli?
Het is belangrijk om ruim voldoende water aan de pan toe te voegen voor het koken van fusilli. Op deze manier kan de fusilli dansen in de pan en plakt het niet aan elkaar. Kijk niet verbaasd op als je merkt dat de hoeveelheid water minder is geworden na het koken van de fusilli. Dit komt omdat de pasta het water opzuigt en daardoor gaar en zacht kookt.
Vind je het lastig om de hoeveelheid water te bepalen? Gebruik dan ons makkelijke ezelsbruggetje. Voor 100 gram pasta heb je 1 liter water nodig. Dit is volgens ons de ideale hoeveelheid water waarin de fusilli kan dansen en gaar kan koken.
Om het duidelijker te maken geven we je een voorbeeld. Stel dat je drie gasten op bezoek krijgt en daarvoor wil koken. Met jezelf erbij kook je dus voor vier personen in totaal. 100 gram fusilli x 4 = 400 gram. Per 100 gram gebruiken we 1 liter water, dus 1 liter x 4 = 4 liter water. Makkelijk toch?
Dit sommetje laat zien hoeveel water je minimaal nodig hebt. Als je meer gebruikt is dit niet erg. Belangrijk is om vooral niet minder water te gebruiken want dit beïnvloed het kookproces om een negatieve manier.
Het gebruiken van veel water heeft wel een nadeel: het heeft langer nodig om te koken. Als je veel tijd hebt maakt dit natuurlijk is uit. Heb je wat minder tijd? Kies er dan voor om je aan de minimale hoeveelheid water te houden.
Makkelijker fusilli koken met een pastapan
Het koken van pasta is voor ons een stuk makkelijker geworden sinds we een pastapan gebruiken. Naast fusilli kun je er elke pasta handig mee koken. We vertellen je de voordelen die we hebben gemerkt sinds we een pastapan gebruiken.
Een pastapan lijkt op een normale pan, maar toch is er een groot verschil. In tegenstelling tot een normale pan bestaat een pastapan namelijk uit twee delen. De buitenkant van de pan en een inzet die lijkt op een vergiet. Door het vergiet wordt het afgieten van pasta zeer makkelijk.
Een pastapan gebruik je als volgt:
- Vul de pastapan met water.
- Zet de gevulde pastapan op hoog vuur
- Wacht tot het water in de pan kookt
- Voeg de fusilli toe aan het kokende water.
- Kook de fusilli volgens de kooktijd op de verpakking gaar.
- Zodra de fusilli gaar is, til je het vergiet van de pastapan omhoog. Dit zorgt ervoor dat het water door de gaatjes terug de pan in stroomt.
- Laat de fusilli uitdruppelen boven de pan en voeg de fusilli toe aan de pastasaus.
Het gebruik van een pastapan is een stuk makkelijker dan een normale pan. Het is niet alleen makkelijker, maar ook een stuk veiliger. Een groot voordeel als je het ons vraagt. Er zijn veel verschillende pastapannen verkrijgbaar. Zorg ervoor dat je een goede uitkiest. Welke pastapan wij adviseren lees je in ons blog: ‘Wat is een goede pastapan’.
Mocht je meer willen weten over het gebruik van een pastapan? Neem dan een kijkje in ons blog: ‘Zo werkt en gebruik je een pastapan’. Hier gaan we dieper in op alle aspecten van het gebruik van een pastapan.
Heb je thuis nog geen pastapan? Bekijk hier een aantal goede pastapannen en investeer in goede pastapan:
Fusilli al dente koken
In Italie koken ze alle pasta altijd ‘al dente’, zo ook fusilli. Misschien is het een techniek die je al vaker hebt toegepast. ‘Al dente’ betekent letterlijk vertaald: beergaar. De pasta is net gaar genoeg om te eten. Dit zorgt ervoor dat de pasta een ‘bite’ heeft waardoor je er meer op moet kauwen. Een stevige pasta dus.
Fusilli ‘al dente’ koken is niet moeilijk. Als eerste moet je weten wat de kooktijd van de fusilli is. Kijk hiervoor goed op de verpakking. Haal van dit getal een minuutje af. Dat is de kooktijd die je nodig hebt om de fusilli ‘al dente’ te koken.
Je komt erachter of de fusilli nog te hard is door hem te proeven. Heeft de fusilli niet de gewenste bite? Zorg er dan voor dat je het een minuutje langer kookt. Proef het daarna nog een keer. Herhaal dit totdat de fusilli naar wens gekookt is.
In ons blog ‘Pasta al dente koken doe je zo’ vertellen we je meer over pasta al dente koken. Je zal zien dat pasta koken op de Italiaanse manier steeds makkelijker wordt.
Fusilli koken zonder dat het gaat plakken
Niemand houdt van plakkende pasta. Wij ook niet natuurlijk! Daarom vertellen we graag onze trucjes waardoor we nooit last hebben van plakkende pasta.
Misschien heb je weleens gehoord dat je olijfolie aan het pasta water moet toevoegen. Of de pasta na het afgieten moet afspoelen met koud water. Dit zijn allebei manieren waar wij niet achterstaan. We durven zelfs met zekerheid te stellen dat het onzin is. Maar hoe moet het dan wel? Lees snel verder om erachter te komen.
Het begint allemaal met uitzoeken van de juiste fusilli. Je herkent een goede fusilli aan het ingrediënt ‘harde tarwe’. Dit zorgt ervoor dat de pasta stevig blijft en niet aan elkaar plakt. In onze pastashop zijn alle pasta’s gemaakt van harde tarwe.
Daarnaast is het belangrijk om de fusilli tijdens het koken in beweging te houden. Dit doe je door elke minuut eventjes in de pan te roeren. Doordat de fusilli beweegt krijgt het niet de kans om aan elkaar te plakken.
Als laatste geven we je nog een tip mee. Na het afgieten heeft pasta vaak de kans om alsnog aan elkaar te plakken. Dit willen we natuurlijk voorkomen. Giet de fusilli af en voeg het daarna gelijk bij de pastasaus. Op deze manier plakt de pastasaus aan de fusilli in plaats van de fusilli aan elkaar.
Zoals je lezen kunt is het voorkomen van plakkende fusilli erg makkelijk. Geen reden om gekke trucjes te gebruiken dus. Het enige wat je nodig hebt is goede fusilli. Daarna hoef je het alleen maar in beweging te houden tijdens het koken en na het afgieten toe te voegen aan de pastasaus.
De juiste fusilli voor je favoriete pastagerecht
Fusilli heb je in allerlei soorten en maten. Zo heb je fusilli giganti, volkoren fusilli en glutenvrije fusilli. Kies vooral een fusilli uit die je zelf lekker vindt en past bij jouw gerecht. Mocht je inspiratie willen opdoen, neem dan eens een kijkje op onze receptenpagina.