Hoe moet je penne koken?
Penne koken doe je in een grote pan met kokend water. Gebruik een grote pan en vul hem met water. Zodra het water kookt, kun je de penne aan het water toevoegen. Kook de penne voor ongeveer 10 min gaar en giet ze af. Doe de penne vervolgens bij de pastasaus en serveer je pastagerecht op warme borden.
Maar zo simpel is het koken van penne natuurlijk niet. Daarom gaan we dieper in op elke stap die nodig is om penne op z’n Italiaans te koken.
Penne kooktip #1: Kook de penne in een grote pan
Penne kook je het liefst in een grote pan. De penne hebben namelijk ruimte nodig om te kunnen dansen in het water terwijl ze gaar koken. Een grote pan zorgt voor een beter resultaat en dat de penne niet aan elkaar gaan plakken tijdens het koken.
Het type pan dat wij altijd gebruiken om pasta in te koken is een pastapan. Een pastapan is een speciale pan die ontworpen is om pasta in te koken. Je kan de pasta namelijk koken én meteen afgieten dankzij de inzet die in de pan zit. Daarom is een pastapan niet alleen makkelijker, maar ook een stuk veiliger om mee te koken dan een gewone pan. Wil je meer weten over een pastapan en welke onze favoriet is? Neem dan even een kijkje op ons blog: ‘Wat is een goede pastapan‘.
Mocht je geen pastapan hebben pak dan een grote normale pan en vul deze voor ongeveer 75% met water. Gebruik het liefst kokend water want dit scheelt je een hoop tijd. Je kan gebruik maken van de theekoker zodat je het water sneller aan de kook brengt. Nadat je de pan met water hebt gevuld kan je hem op het gas zetten. Zet het gas hoog en wacht totdat het water aan de kook is.
Pennekooktip #2: Doe wat zout in het water
Als het water aan de kook is, kan je er een klein beetje zout aan toevoegen. Het is misschien niet de belangrijkste stap in het koken van penne, maar het is er een die je penne heel wat meer smaak geven. Zout geeft alle smaken een extra boost en een betere smaakbeleving. Hierdoor wordt je bord met penne meteen een stukje lekkerder door. Maar maakt het ook weer niet te gek, want teveel zout kan heel je pastagerecht verpesten!
Om duidelijk te maken hoeveel zout je precies zou kunnen gebruiken is het handig om de volgende maat aan te houden: voor elke 3 liter water, 10 gram zout gebruiken. Dit is volgens ons de ideale hoeveelheid zout om je penne mee te koken.
Wil je meer weten over zout gebruik tijdens het koken van pasta en wat de voordelen daarvan zijn? Neem dan een kijkje op ons blog: ‘Pasta koken met of zonder zout?‘.
Penne kooktip #3: Gebruik geen deksel tijdens het koken
Ook deze tip is een tip die je helpt om penne een stukje gemakkelijker te koken. Het scheelt je namelijk een hoop geklieder als je geen deksel gebruikt. Doordat je geen deksel op de pan zet terwijl de penne gaar koken voorkom je dat het water gaat schuimen.
Het is gewoon een feit dat het kookwater op de een of andere manier altijd gaat schuimen zodra je een deksel op de pan zet. Het heeft namelijk te maken met het zetmeel dat in de pasta zit. Omdat we het niet te technisch en ingewikkeld willen maken is het deze tip heel simpel: kook de penne zonder deksel.
Er is nog een reden om geen deksel te gebruiken tijdens het koken van penne. Je moet de penne namelijk een aantal keren roeren en goed in beweging houden. Dit wordt met een deksel op de pan een stukje moeilijker. We vertellen je er meer over bij de volgende tip!
Penne kooktip #4: Hou de penne in beweging tijdens het koken
Elke pasta heeft de neiging om aan elkaar te gaan plakken. Zo ook de penne! Houd de penne daarom goed in beweging tijdens het koken. Ons advies is om elke minuut een keer door de penne heen te roeren. Hierdoor heeft de penne geen kans om aan elkaar te gaan plakken en wordt elk gedeelte van de penne gaar tijdens het koken. Deze tip scheelt je een hoop irritatie!
Penne kooktip #5: Proef de penne voor het afgieten
Een andere belangrijke tip die we je willen meegeven is het proeven van de penne voordat je deze afgiet. Zodra de penne gaar gekookt zijn is het handig om een penne uit de pan te scheppen en hem daadwerkelijk te proeven. Doe dit ongeveer 1 minuut voordat je de penne wilt gaan afgieten.
Twee grote voordelen als je de penne proeft voordat je hem afgiet:
- Je proeft meteen of de penne gaar is. Dit is de belangrijkste van de twee voordelen. Een penne die niet gaar gekookt is, is echt niet te eten. De penne zal dan waarschijnlijk nog veel te hard proeven en dit is niet de bedoeling. De penne moet ‘al dente‘ zijn. Goed gaar gekookt maar toch nog een kleine bite hebben. Dit is hoe ze de penne in Italië koken. Mocht je nu merken dat de penne nog te hard is, laat de penne dan nog een aantal minuten verder koken en proef daarna nog een keer. Blijf dit doen totdat de penne gaar genoeg is en precies gaar is zoals jij dat lekker vindt!
- Je proeft meteen of er te weinig zout bij de penne zit. Mocht dit het geval zijn, kun je dit altijd nog even doen. Laat de penne dan nog een minuut doorkoken zodat het zout nog in de penne kan trekken. Mocht de penne al gaar zijn en je vindt dat er te weinig zout bij het penne is gedaan, kun je er altijd voor kiezen om wat meer zout aan de pastasaus toe te voegen. Hiermee compenseer je het tekort aan zout tijdens het koken van de penne en wordt de penne niet overgaar.
Het proeven van de penne is misschien wel de belangrijkste tip in dit rijtje. Het is namelijk zonde als je alle stappen goed gedaan hebt maar de penne nog te ongaar is. Een overgare penne of een penne die nog te ongekookt is kan heel je pastagerecht verpesten. De oplossing is dus simpel: proef de penne altijd voordat je hem gaat afgieten!
Penne kooktip #6: doe de penne meteen bij de pastasaus
Nadat je de penne hebt afgegoten is het handig om ze meteen bij de pastasaus te doen. We hebben het er al eerder over gehad, penne hebben de neiging om te gaan plakken. Doordat je de penne meteen bij de pastasaus doet, zul je hier nooit meer last van hebben. Omdat de pastasaus meteen aan de penne begint te hechten heeft de penne geen tijd om aan elkaar te gaan plakken.
In Italië is het namelijk heel normaal om de pasta, na het afgieten, meteen bij de pasta te doen. Je zult in Italië nooit zien dat de saus en de pasta apart van elkaar geserveerd wordt. Dit is waarom ze in Italië nooit last hebben van plakkende pasta!
Doe de penne na het afgieten dus meteen bij de pastasaus. Dit kan een hoop irritatie schelen en zorgt er voor dat het koken van penne een stuk plezieriger wordt.
Hoe lang moet penne koken?
De gemiddelde kooktijd van penne is 10 minuten. Er zijn natuurlijk verschillende formaten penne en deze hebben allemaal een andere kooktijd. Het is dus moeilijk om er een precies aantal minuten aan te hangen. Daarom zeggen we dat de kooktijd van penne gemiddeld 10 minuten is.
Omdat er meerder soorten penne zijn, hebben we een lijst met kooktijden van 100 verschillende soorten pasta gemaakt. Hier staan ook een aantal verschillende soorten penne tussen. Neem een kijkje en onder alle kooktijden: ‘de kooktijd van alle soorten pasta op een rij’
Op de verpakking is altijd terug te vinden wat de kooktijd van de penne is. Het staat vaak al op de voorkant beschreven. Kijk dus goed op de verpakking en ga er van uit dat het aantal minuten klopt. Maar mijn advies: proef toch nog even voordat je de penne af giet.
Als we het hebben over de kooktijd van penne hebben, bedoelen we de tijd dat de penne in kokend water ligt. Het water moet dus eerst koken voordat de penne er in gaan. Voeg je de penne te vroeg aan het water toe, dan zul je zien dat de penne niet goed gaar worden.
Hoeveel penne kook je per persoon?
Hoeveel penne je per persoon moet koken hangt van een aantal verschillende factoren af. We hebben er al een heel blog over geschreven (hoeveelheid pasta per persoon) en daarom houden we het hier kort en overzichtelijk.
De hoeveelheid penne per persoon:
- De hoeveelheid penne per persoon als voorgerecht: 80 gram (ongekookt)
- De hoeveelheid penne per persoon als hoofdgerecht: 125 gram (ongekookt)
- De hoeveelheid penne per persoon bij weinig pastasaus: 125 gram (ongekookt)
- De hoeveelheid penne per persoon bij veel pastasaus: 80 gram (ongekookt)
Er zijn natuurlijk een aantal verschillende factoren die van belang zijn om de juiste hoeveelheid penne per persoon te bepalen. Wil je precies weten hoeveel penne je per persoon moet koken, kun je altijd een kijkje nemen bij ons blog: hoeveel pasta kook je per persoon. We vertellen je hier echt alles over de hoeveelheid pasta per persoon en waarom we deze hoeveelheden aanbevelen.
Hoeveel water in de pan bij het kijken van penne?
De hoeveelheid water in de pan tijdens het koken van de penne is van groot belang. De penne moet namelijk de ruimte hebben om te kunnen dansen in de pan. Als de penne genoeg ruimt heeft zal het niet snel aan elkaar gaan plakken.
Los van het plakken van de penne, de penne zuigt tijdens het gaarkoken flink wat water op. De penne kan tijdens het koken wel twee keer z’n gewicht in water opzuigen. Hierdoor ‘krimpt’ de hoeveelheid water in de pan. Vul de pan dus met meer dan voldoende water!
Om je een denkrichting te geven willen we je adviseren om de volgende vuistregel aan te houden: gebruik ongeveer 1 liter water per 100 gram ongekookte penne. Als je deze hoeveelheid water aanhoud zul je zien dat je altijd voldoende water in de pan hebt.
Er zit wel een klein nadeel aan het gebruik van veel water. Het duurt namelijk langer om het water aan de kook te brengen. Als je genoeg tijd hebt is dit natuurlijk geen probleem. Maar mocht je krap in de tijd zitten, gebruik dan wat minder water. Dit kan zo een paar minuten schelen!
Makkelijker penne koken met een pastapan
Penne koken in een pastapan kan je een hoop moeite en irritatie schelen. Daarom willen we je ook deze tip meegeven. We hebben namelijk zelf lang hebben getobd zonder pastapan en willen nu niet anders meer!
Een pastapan werk namelijk hetzelfde als een normale pan. Er is echter wel één groot verschil. De pastapan bestaat uit twee delen. De pan zelf, en een soort van vergiet die je in de pan hangt. Dit vergiet is super handig om de spaghetti mee af te gieten als deze eenmaal gaar gekookt is.
Gebruik de pastapan als volgt:
- Vul de pastapan met water.
- Zet de pastapan met water op het gas en zet het gas hoog.
- Wacht tot het water kookt.
- Voeg de penne aan het kokende water toe en kook de penne gaar
- Zodra de penne gaar is, kun je het vergiet van de pastapan omhoog tillen. De water stroomt door de gaatjes van het vergiet terug de pan in en de penne komt mee omhoog.
- Laat de penne even uitdruppelen boven de pan en giet de spaghetti in de pan met pastasaus.
De handelingen tijdens het gebruik van een pastapan zijn dus bijna hetzelfde als met een normale pan. Het verschil zit hem dus in het afgieten van de pasta. En dat is best een groot verschil in onze ogen! Wil je alles te weten komen over een pastapan en welke we adviseren, lees ons blog: wat is een goede pastapan.
Alles over de werking en hoe je een pastapan het beste kunt gebruiken lees je in ons blog: ‘Zo werkt en gebruik je een pastapan‘.
Penne ‘al dente’ koken
Tot slot willen we je meegeven dat je de penne het beste ‘al dente’ kunt koken. De letterlijke vertaling van dit mooie Italiaanse woord is: beetgaar. De Italiaanse traditie is om de penne gaar genoeg te koken, maar toch nog een kleine bite in de pasta te houden. Vandaar het woord beetgaar.
De beste manier om de penne al dente te koken is door de kooktijd te verkorten met 1 minuut. Als er op de verpakking van de penne staat dat ze 10 minuten nodig hebben om gaar te koken, laat de penne dan 9 minuten koken en proef of ze ‘al dente’ zijn. Hierdoor is de pasta net wat minder gaar maar gaar genoeg om te worden gegeten. Oftwel, al dente!
Om zeker te zijn dat de penne niet te al dente is, is het belangrijk om de penne voor het afgieten te proeven. Lift een penne uit het water en proef hem. Zit er nog een kleine bite in de penne? Dan is de penne al dente gekookt. That’s it!
In het blog: pasta al dente koken doe je zo gaan we dieper in op het koken van al dente pasta.
De juiste penne voor je favoriete pastagerecht
Ben je op zoek naar een penne voor je favoriete pasta? Bekijk dan onze pastashop voor meer dan 100 pastasoorten. Ga bijvoorbeeld voor de spaghetti, penne, of wat dacht je van de volkoren fusilli? Voor je het weet zit je te smullen van een overheerlijk spaghetti gerecht, op de juiste manier gekookt natuurlijk!