Hoe wordt pasta gemaakt?
Alle soorten pasta worden gemaakt van pastadeeg. Het pastadeeg is gemaakt van bloem en water. Deze twee ingrediënten worden samengevoegd en tot een grote bal deeg gekneed. Het pastadeeg wordt vervolgens in een machine door een bronzen mal heen geperst. Zo ontstaat er een bepaalde pasta vorm. Nadat de pasta gemaakt is, wordt de pasta verpakt en verkocht.
In grote lijnen wordt Italiaanse pasta op deze manier gemaakt. Natuurlijk zijn er andere manieren om pasta te maken. Denk bijvoorbeeld aan de traditionele manier die uit de tijd stamt dat er nog geen machines waren. Namelijk, pasta met de hand maken.
Maar of er nu gebruik wordt gemaakt van een machine, of dat de pasta met de hand gemaakt wordt, er zijn 6 stappen in het productie proces die altijd hetzelfde zijn. En daar willen we je graag meer over vertellen!
Pasta wordt gemaakt van pastadeeg
Pasta kun je op verschillende manieren maken, maar welke manier er ook gebruikt wordt, pasta wordt altijd van pastadeeg gemaakt. De term ‘pasta’ is er zelfs van afgeleid. Een bol pastadeeg wordt in Italië namelijk ‘l’impasto’ genoemd. Hier zit het woordje ‘pasto’ in waar het woord ‘pasta’ van is afgeleid.
Nu je weet waar het woord pasta vandaan komt, wil ik je meer vertellen over het pastadeeg zelf. Pastadeeg wordt gemaakt van bloem en water. Het grootste deel van de pasta is gemaakt van uitsluitend deze twee ingrediënten.
Natuurlijk kunnen er ook eieren aan het pastadeeg worden toegevoegd. Maar dit is maar bij een klein deel van alle pasta soorten van toepassing. Als er eieren aan het pastadeeg worden toegevoegd, wordt de pasta vaak gezien als luxe pasta. Een product wat vaak bij speciale gelegenheden gegeten wordt. De alledaagse pasta van de gemiddelde Italiaan is vaak pasta zonder eieren.
Zodra de bloem en het water tot een mooie bal deeg zijn gekneed, is de volgende stap om het deeg te verwerken tot een pasta vorm. Er zijn in Italië meer dan 700 verschillende pastavormen. Maar schrik niet, ook in Italië is de meest gegeten pasvorm de welbekende spaghetti.
Elke vorm pasta wordt dus gemaakt van pastadeeg. Daarom is het maken van pastadeeg ook één van de belangrijkste stappen in het productieproces.
Het maken van de pastavorm
Een andere belangrijke stap in het maken van pasta is natuurlijk het maken van de pasta zelf. Oftewel, het maken van één van de 700 verschillende vormen.
Nadat het pastadeeg gemaakt en gekneed is, kan het op twee manieren tot z’n uiteindelijk vorm worden gemaakt. Handmatig of machinaal. Veruit de meeste pasta wordt tegenwoordig machinaal gemaakt. Het is namelijk niet te doen om al de pasta die wereldwijd gegeten wordt, met de hand te maken.
In de Italiaanse huishoudens wordt pasta nog wel regelmatig met de hand gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan de zondag middag als de hele familie bij elkaar komt om te eten. Dan wordt er vaak flink uit gepakt en wordt de pasta nog traditioneel met de hand gemaakt. Pasta die met de hand gemaakt wordt, is gewoon ook een stukje lekkerder!
Maar voordat we je vertellen hoe de pasta z’n vorm krijgt, willen we je eerst vertellen de 6 verschillende stappen van het pasta maken vertellen.
Pasta wordt gemaakt in 6 verschillende stappen
Bijna elke pastasoort ter wereld wordt gemaakt in 6 verschillende stappen. Deze stappen zijn nodig om pasta te produceren. Zonder deze stappen, zou pasta niet zijn wat het vandaag de dag is. Een heerlijk product, dat gemiddeld 24 maanden houdbaar is en over de hele wereld gegeten wordt.
Om echt te begrijpen hoe pasta gemaakt wordt is het dus belangrijk om precies te weten wat deze 6 stappen precies zijn. Daarom vertellen we je stap voor stap hoe pasta gemaakt wordt. Kort samengevat wordt pasta in de volgende 6 stappen gemaakt:
- Het oogsten van de tarwe
- Het verwerken van de tarwe tot bloem
- Het maken van pastadeeg (van bloem en water)
- Het maken van de pasta zelf
- Het drogen van de pasta
- Het verpakken en bewaren van de pasta
Je kunt er van uit gaan dat elke pasta die je ooit gezien hebt, in de bovenstaande stappen gemaakt is. Er is alleen wel uitzondering, namelijk verse pasta. Verse pasta wordt niet gedroogd en daarom wordt verse pasta dus in 5 stappen gemaakt.
Stap #1: Het oogsten van de tarwe
De eerste stap die bij het maken van pasta hoort is het oogsten van de tarwe. Het klinkt misschien simpel, maar deze stap staan aan de basis van het productieproces. Daarom zijn de betere pasta merken erg kritisch op welke tarwe soort ze gebruiken om pasta mee te maken.
Over het algemeen wordt pasta gemaakt van harde tarwe. Deze tarwe soort wordt ook wel durum tarwe genoemd. Er wordt gebruik gemaakt van harde tarwe omdat deze er voor zorgen dat de pasta een stevige structuur krijgt én houdt. Pasta met een stevige structuur valt tijdens het koken niet uit elkaar en blijft stevig. Daarom kiezen de betere Italiaanse pasta producenten voor harde tarwe.
Pasta is Italiaans. En Italiaanse pasta hoort gemaakt te worden van Italiaanse tarwe. Tenminste, dit is het sentiment onder de Italiaanse bevolking. Daarom kiezen veel pasta producenten vandaag de dag om uitsluitend te werken met Italiaanse tarwe.
Er is een tijd geweest dat alles goedkoper moest, dus ook de tarwe waar de pasta van gemaakt werd. De tarwe werd vanuit de hele wereld naar Italië vervoerd om er later pasta van te maken. De tarwe was dan voornamelijk afkomstig uit Canada, China of Rusland. Niks mis mee, maar de troste Italiaan wil tegenwoordig alleen pasta die gemaakt is van tarwe van eigen bodem. Daarom kiezen de betere pasta producenten voor uitsluitend Italiaanse tarwe.
Alle pasta’s uit onze pastashop zijn van de beste Italiaanse pasta producenten die gebruikmaken van Italiaanse tarwe. Al onze pasta’s halen we zelf uit Italië en we hebben elke pasta uitgebreid getest en geprobeerd. Zodat we met een gerust hart kunnen zeggen dat je bij ons alleen de beste pasta krijgt. Neem een kijkje in onze pastashop voor echte Italiaanse pasta’s
Stap #2: Het verwerken van tarwe tot bloem
Nadat de tarwe geoogst is wordt het naar een ‘molino’ vervoerd om verwerkt te worden. De letterlijke vertaling van ‘molino’ is ‘molen’. In de molino worden de tarwe korrels gemalen to ze zo fijn zijn dat ze bloem worden. Bloem en water staan aan de basis van elke pasta.
Er zijn veel verschillende soorten bloem. Zo is er ‘normale’ bloem gemaakt van durum tarwe. Maar van deze durum tarwe kan ook volkoren bloem gemaakt worden om later weer volkoren pasta mee te maken. Maar er kan ook bloem gemaakt worden van spelt tarwe, senatore cappelli tarwe, etcetera. Er zijn namelijk tal van verschillende soorten tarwe waar pasta van gemaakt kan worden.
Als de tarwe eenmaal verwerkt is tot bloem, wordt het verpakt en vervoerd naar de pasta producent. De producent gaat de bloem verwerken en er een mooie pasta van maken.
Sommige pasta producenten willen absolute controle hebben over de kwaliteit van hun pasta. Daarom hebben ze een eigen molino waar ze zelf alle tarwe verwerken tot bloem. Zo weten ze zeker dat de kwaliteit goed en consistent is. Pastamaker Sgambaro is zo’n pasta producent met een eigen molino. Hier vind je alle pasta’s van Sgambaro
Stap #3: Het maken van het pastadeeg
Het maken van pastadeeg is een stap waarbij je het gevoel krijgt dat het maken van pasta echt gaat beginnen. En dat klopt ook wel want het maken van het pastadeeg is een belangrijke stap in het proces van pasta maken.
Pastadeeg maken kan op twee verschillende manier. Het kan machinaal en handmatig gemaakt worden. Thuis wordt pastadeeg vaak met de hand gemaakt en bijna alle voorverpakte pasta wordt machinaal gemaakt.
Om het verschil tussen handmatig pastadeeg maken of machinaal pastadeeg maken duidelijk te maken, gaan we hier wat dieper op in:
Pastadeeg handmatig maken:
Het maken van pastadeeg wordt vanuit de Italiaanse traditie met de hand gedaan. Je kent het wel, die beelden op tv waar oma het pastadeeg aan het kneden is. Precies dat wordt bedoeld met de handmatige manier van pastadeeg maken.
De bloem en water worden in een bepaalde verhouding bij elkaar gedaan en worden tot een mooie bol deeg gekneed. Thuis gebeurt het kneden dus met de hand. Daarom noemen we dit de handmatige manier of de traditionele manier. De handmatige manier van pastadeeg maken is erg arbeidsintensief en kan niet op grote schaal plaatsvinden.
Pastadeeg machinaal maken:
Pastadeeg maken gebeurd tegenwoordig voor het grootste gedeelte machinaal. Handmatig pastadeeg maken is erg arbeidsintensief en de productiecapaciteit is beperkt. Daarom kiezen de meeste pasta producenten voor het machinaal maken van pastadeeg.
Toen de technologische mogelijkheid ontstond op pastamachines te gaan gebruiken, is het grootste deel van de pasta producenten hier natuurlijk meteen mee begonnen. Het scheelt een hoop tijd, arbeid en het kneedwerk kan dag en nacht doorgaan. Daarom wordt nagenoeg alle pasta die is voorverpakt tegenwoordig machinaal gemaakt.
Ook bij het machinaal maken van pastadeeg wordt het bloem en water bij elkaar gevoegd en vervolgens tot een bol pastadeeg gekneed. Het grote verschil tussen de handmatige manier zit hem dus niet in de ingrediënten, maar in de manier waarop het deeg gekneed wordt. Of beter gezegd, wie het kneedwerk doet! De manchine of de handen…
Pastadeeg wordt handmatig of machinaal van dezelfde ingrediënten gemaakt. Namelijk bloem en water. Dit is de basis van de meeste pasta soorten en meer is er ook niet nodig om een lekkere pasta te maken.
Stap #4: het maken van de pasta zelf
Nadat het pastadeeg gemaakt is, is het tijd om de pasta daadwerkelijk te maken. Je voelt hem al aankomen, ook dit kan op twee manieren. Handmatig en machinaal. Omdat dit echt twee totaal verschillende manier zijn om pasta te maken vertellen we je eerst hoe pasta handmatig gemaakt wordt.
Handmatig pasta maken:
Nadat het pastadeeg met de handen is gemaakt is het tijd om er ook een vormpje van te maken. Een bal pastadeeg is namelijk niet te eten en daarom moet het tot een vormpje worden gemaakt.
De eerste stap in het handmatig maken van de pasta is dat het pastadeeg moet worden plat gemaakt. Dit kan gedaan worden met bijvoorbeeld een deegroller of een kleine pastamachine. Het gebruik maken van een pastamachine zien we als het handmatig maken van pasta omdat het machientje simpel gezegd een hulpmiddel is om het pastadeeg plat te krijgen.
Zodra het deeg eenmaal plat gemaakt is, kun je het oprollen als een soort van pannenkoek. Snij de pannenkoek vervolgens in kleine slierten zodat er spaghetti sliertjes ontstaan. Alle bekende lange pasta vormen worden handmatig op deze manier gemaakt. Denk aan de fettuccine, tagliatelle en pappardelle.
Ook kun je van het pastadeeg korte pasta vormpjes met de hand maken. Het vergt echter wel een hele hoop ervaring om korte pasta vormpjes met de hand te maken. Daarom zou ik je aanraden om eerst met de lange pasta vormen te beginnen en later een aantal korte vormpjes proberen te maken.
Eigenlijk zijn er geen begrenzingen aan de vormen die je kunt maken. De enige beperking die er is, is je eigen fantasie en kundigheid. Omdat je in theorie eindeloos zou kunnen experimenteren zijn er wereldwijd meer dan 700 verschillende pasta vormen. Dat is best een uitdaging om er nóg een bij te verzinnen. We dagen je uit!
Pasta machinaal maken:
Het machinaal maken van pasta gaat net even wat anders in z’n werking dan thuis pasta maken. Professionele pastamakers moeten grote hoeveelheden pasta maken en daarom maken ze gebruik van machines.
De machines die gebruik worden om pasta machinaal te maken zijn niet de kleine machines die je thuis ook zou kunnen gebruiken. Deze machines kunnen soms wel 150 meter lang zijn en kun je eerder een productiestraat noemen. Het hele productieproces vindt plaats in deze machine. Om te beginnen bij het kneden van het pastadeeg, tot het maken van de pasta vorm en het drogen van de pasta. Het hele proces vind plaats in deze machine.
Maar om duidelijk te maken hoe de pasta z’n uiteindelijke vorm krijg binnen zo’n grote machine leggen we je dit haarfijn uit.
Zodra het pastadeeg gemaakt is moet het tot een pasta vorm worden geperst. Dit gebeurd in de machine doordat een grote schroef het pastadeeg naar een grote mal perst. Deze mal lijkt op een euromunt maar dan een stuk groter. In de mal zitten allerlei kleine gaatjes waar het deeg doorheen worden geperst. Hierdoor ontstaan bijvoorbeeld de welbekende spaghetti slierten. Voor elke pasta vorm bestaat er een eigen mal. Om een andere pasta vorm te maken hoeft er simpelweg alleen maar van mal gewisseld te worden. Op deze manier is de producent super flexibel en kan er met één machine, oneindig veel verschillende vormpje worden gemaakt!
Stap #5: het drogen van de pasta
Nadat er een bepaalde pastavorm is gecreëerd is het tijd geworden om de pasta ook daadwerkelijk te gaan drogen. Een belangrijke stap in het productieproces van pasta. Want door het drogen van de pasta wordt het lang houdbaar wat natuurlijk erg praktisch is. Misschien ook wel een van de redenen waarom pasta wereldwijd zo ontzettend populair is.
Tijdens het drogen van de pasta wordt het vocht dat in de pasta over is gebleven onttrokken. Dit kan op een aantal manieren. Het kan op een natuurlijke manier door het simpelweg in de open lucht te laten hangen totdat al het vocht onttrokken is. Het droogproces kan ook versneld worden door de pasta in een verwarmde omgeving te hangen waardoor de pasta snelle droogt.
Het drogen van pasta is trouwens ook meteen de stap die verse pasta overslaat. Verse pasta wordt direct na de productie verpakt en in de koeling gelegd. Omdat in verse pasta nog vocht aanwezig is, is deze ook een stuk minder lang houdbaar. Het grote verschil tussen gedroogde pasta en verse pasta zit hem dus in het wel of niet drogen na de productie.
Maar hoe gaat dit droogproces nu precies in z’n werking?
Thuis pasta drogen:
Zodra je thuis pasta gemaakt hebt, kun je je pasta te drogen hangen aan een droogrekje. Dit kun je eigenlijk met elke lange pastavorm doen. Hang de slierten over het pastadroogrek en laat het een aantal uren drogen.
Voor korte pastavormen kun je er voor kiezen om het op een snijplank of op een bord te leggen. Zorg er wel voor dat er genoeg ruimte tussen de vormpjes zit zodat er voldoende lucht lang kan stromen. Juist door het goed ventileren van de pasta zorg je er voor dat deze sneller droogt.
Industrieel pasta drogen:
Je snapt natuurlijk dat de professionele pasta producenten het liefste zo veel mogelijk pasta maken in een zo’n korte mogelijke tijd. Daardoor kiezen ze er vaak voor om pasta, na de productie, in verwarmde ruimtes op te hangen. Doordat de temperatuur van deze ruimtes een stuk hoger ligt dan de buitentemperatuur duurt het drogingsproces een stuk korter.
Sommige industriële producenten gebruikten temperaturen van ongeveer 80 graden om de pasta mee te drogen. Ze gebruiken dit soort temperaturen omdat ze op deze manier het hele droogproces kunnen verkorten naar slechts 4 uur. Dit is voor de producenten een groot voordeel omdat ze elke 4 uur een nieuwe batch pasta kunnen drogen.
In onze ogen is drogen met 80 graden veel te hoog en het heeft een aantal nadelige gevolgen voor de kwaliteit van de pasta. We willen niet te technisch worden maar een aantal van de nadelige gevolgen willen we je toch meegeven:
In tarwe zitten van nature eiwitten. Zodra deze eiwitten tijdens het drogen in aanraking komen met een temperatuur van 80 graden gaan de eiwitten ‘plastificeren’. Simpel gezegd, de pasta krijgt een glimmend laagje. Wat is daar nu erg aan zul je denken. Maar het nadeel van dit plastic laagje is dat de pasta slechter kookt, dat de pastasaus niet goed aan de pasta hecht en dat je het minder makkelijk kunt verteren. Toch best wel een aantal nadelen als je het ons vraagt.
Maar gelukkig zijn er ook pasta producenten die meer met kwaliteit bezig zijn dan met alleen maar grote hoeveelheden produceren. De producenten waar we het over hebben kiezen er voor om dit droogproces op een temperatuur van ongeveer 30 graden te doen. Het droogproces duurt weliswaar 38 uur, maar de pasta blijft van hoge kwaliteit. En dat is een van de belangrijkste criteria waar wij onze pasta leveranciers op selecteren. Daarom durven we je te garanderen dat al onze pasta leveranciers hun pasta drogen op de juiste manier.
Stap #6: het verpakken van pasta
Nadat de pasta gemaakt en gedroogd is, is het tijd om de pasta te verpakken. Het verpakken van de pasta klinkt als een stap die niet de moeite waard is om te vermelden. Toch vinden wij van wel. De verpakking is namelijk een belangrijk deel van de beleving van de consument en straalt een bepaalde kwaliteit uit.
Daarnaast bestaan er 700 verschillende soorten pasta die bijna allemaal een eigen verpakking hebben. Veel soorten pasta kunnen in een zak of doos worden verpakt. Sommige pasta hebben een andere verpakking nodig omdat de pasta goed te bewaren. Zo ook de pasta van pasta producten Carassai. Omdat de pasta van hoge kwaliteit en erg kwetsbaar is wordt deze verpakt in een mooie en stevige doos. Hier krijg je een beter beeld met wat we bedoelen: pasta van Carassai.
De meest voorkomende verpakkingen zijn:
- Een plastic zak.
- Een kartonnen doos.
- Een papieren verpakking
Naast het bewaren van de pasta is de verpakking de enige tool die de pasta producent heeft om zijn verhaal te vertellen. Daarom zijn er zo ontzettend veel verschillend ogende verpakkingen. De ene producent kiest voor een hele kleurrijke door of zak, terwijl de ander kiest voor een meer minimalistische styling.
Naast de look and feel van de verpakking moet de pasta natuurlijk ook in de verpakking verpakt worden. Ook dit wordt grotendeels machinaal gedaan. Je kunt je voorstellen dat een grote producent 1000kg pasta per uur maakt. Het zou onmogelijk zijn om dit met de hand te verpakken.
Daarom hebben de meeste pastaproducenten een verpakkingsmachine in dienst die alle pasta netjes verpakt, en dichtplakt. Sommige producenten hebben zelfs machines om een aantal zakken pasta in grotere dozen te verpakken. Het grootste deel van het verpakkingsproces wordt dus door machines gedaan.
Hoeveel pasta wordt er wereldwijd gemaakt?
Dat is een lastige vraag om te beantwoorden. Er wordt namelijk ontzettend veel pasta per jaar geproduceerd. Naast dat er ontzettend veel pasta producenten zijn, zijn de meest ook erg geheimzinnig over de hoeveelheden pasta die ze maken. Dit is ook niet zo gek aangezien de concurrentie in de pasta industrie moordend is. Een beetje discretie kan dus geen kwaad.
Daarom kunnen we je alleen een grove schatting van de jaarlijks geproduceerde pasta geven. In 2013 is er volgens de International Pasta Organization ongeveer 13,5 miljoen ton (1000kg) pasta geproduceerd. Dat is een hele hoop pasta!
Om wat specifieker te zijn willen we de top 5 Europese landen benoemen en de hoeveelheid pasta die er geconsumeerd wordt. De hoeveelheden zijn in kilo’s en per inwoner.
Top 5 pasta consumerende Europese landen:
- Italie – 23,5 kg
- Griekenland – 11,2 kg
- Zwitserland – 9,2 kg
- Duitsland – 8 kg
- Frankrijk – 8 kg
Alle statistieken zijn afkomstig van statista.com.
Dat Italië op de eerste plaats staat zal je vast niet verbazen. Wel is het leuk om te weten dat er in Nederland ook redelijk veel pasta gegeten wordt. Nederland staat op plek 17 en er wordt ongeveer 4.4 kg pasta per persoon gegeten. Als je dan bedenkt dat er 100 gram per portie gerekend wordt, betekend 4,4kg ongeveer 44 borden pasta per jaar. Wanneer je het op deze manier uitrekent is het best nog wel wat!
Hoe lang duurt het om pasta te maken?
Hoe lang het duurt om pasta te maken hangt er van af of je thuis pasta maakt of dat een professionele pasta producent de pasta maakt. Thuis kun je er zo lang of snel over doen als je zelf wilt natuurlijk. Maar reken erop dat als je thuis pasta of spaghetti gaat maken, dat je er van het begin tot het einde ongeveer 2 uur over doet. En dan hebben we het drogen van de pasta nog niet meegerekend. De tijd dat de pasta nodig heeft om te drogen verschilt namelijk per vorm.
Voor een professionele pastaproducent duurt het maken van een willekeurige pasta ongeveer 30 minuten. Die 30 minuten worden gebruikt om het pastadeeg te kneden en de pastavorm te maken. Ook hebben we hier de droogtijd niet in meegenomen. Elke pasta producent droogt pasta op z’n eigen manier dus hier is niet een makkelijk een vaste tijd aan te koppelen.
De grote tijdwinst voor een professionele pastaproducent, ten opzichte van de hobbykok, zit hem natuurlijk in het kneden van het pastadeeg en het maken van de pastavorm. Dit kan een machine namelijk veel sneller dan je met je handen ooit zou kunnen. Ongeacht je ervaring, de machine is je veel te snel af!
Zelf pasta maken doe je zo
Nu je precies weet hoe pasta gemaakt wordt, wil je vast en zeker gaan een keer gaan experimenteren en je eigen pasta maken. En waarom zou je het niet doen!
Stap 1 ( tarwe oogsten) en stap 2 (van tarwe tot bloem) van het productieproces kun je natuurlijk overslaan. Je kunt de bloem namelijk gewoon in de supermarkt halen. Nadat je de bloem in huis hebt gehaald kun je beginnen met het maken van je eigen pastadeeg.
Het maken van je eigen pastadeeg doe je in een paar simpele stappen. We hebben een heel blog aan het maken van pastadeeg toegewijd. Dus neem een kijkje op ons blog ‘Pastadeeg maken doe je zo‘ en lees alles over het maken van je eigen pastadeeg.
Pasta maken met een pastamachine
Nu je stap hebt gezet om zelf pasta te gaan maken is het misschien handig om gebruik te maken van een pastamachine. Het woord machine klinkt nogal groot, maar een pastamachine die bedoelt is voor thuis, is helemaal niet zo groot.
Sterker nog, het is een klein machientje maar kan een hele hoop hulp bieden bij het maken van je eigen pasta. Zeker met het plat krijgen van je pastadeeg. Op zo’n machientje staan verschillende standjes aangegeven waardoor je gemakkelijk kun instellen hoe dik je pastadeeg moet worden.
Wil je vaker zelf pasta maken? Dan is het echt de moeite waard om te investeren in een pastamachine. Hij kost een paar tientjes maar scheelt je echt een hoop werk. Daarom raden we je aan om een pastamachine aan te schaffen want het maak zelf pasta maken een stukje leuker. En makkelijker!
Neem hier een kijkje voor betaalbare pastamachines en bespaar jezelf een hoop werk!