Kun je pasta opwarmen?
Ja en nee. Het is wel van belang om pasta opwarmen en pastasaus opwarmen te onderscheiden. Pastasaus opwarmen is geen enkel probleem. Daarover zo meer. De gekookte pasta zelf opwarmen kán ook wel, maar we zijn er geen grote fans van. Om te voorkomen dat de pasta plakken gaat aan elkaar zou je wat druppeltjes olijfolie moeten toevoegen alvorens de pasta in de koelkast of vriezer te bewaren. Bovendien komt er in de koeling of vrieskist automatisch vocht bij en zo verliest de pasta zijn ‘al dente bite’ (bekijk daarvoor ook eens ons blog pasta koken doe je zo) die we hem zo graag meegeven.
Het is ook niet echt nodig om de pasta zelf op te warmen. Je kunt vooraf immers vrij precies uitkienen hoeveel pasta je die dag nodig hebt door 100 tot 125 gram per persoon te rekenen. Daarmee zit je altijd goed. Bovendien kun je gedroogde pasta schier eindeloos bewaren in een droge, donkere voorraadkast. Daarom zeggen wij: bewaar de saus en kook de pasta vers.
Hoe kun je pasta het beste opwarmen?
Heb je toch in de koelkast of diepvries liggen: pasta het beste opwarmen doe je dan door het te bakken. Samen met de saus in de koekenpan om het vocht eruit te krijgen. Een andere aanrader is om er een ovenschotel van te maken. Dan merk je ook niets van de veranderde structuur. Bij pasta opwarmen in de oven doe je er goed aan om een scheutje water toe te voegen. Daarmee voorkom je uitdrogen en vastgebakken pasta in de ovenschaal. Komt de pasta uit de vriezer? Laat hem dan eerst rustig ontdooien in de koelkast.
Pastasaus opwarmen
Alleen de pastasaus bewaren en later opwarmen is een stuk makkelijker. Die kun je gewoon één of twee dagen in de koelkast zetten of langere tijd (geadviseerd wordt in de regel om een maximale bewaartijd van drie maanden aan te houden) in de vriezer bewaren. Je kunt de pastasaus in de magnetron opwarmen. Denk er dan wel aan om er een bordje op te zetten. Anders ben je langer bezig met schoonmaken dan met eten…
De veiligste optie is om de pastasaus rustig warm te laten worden in de pan. Je kunt de pasta dan apart laten koken en daarna nog verder verwarmen door hem door de saus te roeren. Op die manier kan de pasta de smaak van de saus helemaal opzuigen voor je hem opschept.