Zelf pastadeeg maken is een traditie
Zelf pastadeeg maken is een eeuwenoude Italiaanse traditie. De geheimen van het perfecte pastadeeg worden van generatie op generatie doorgegeven en blijven vaak binnen de familie. Elke regio heeft zo zijn eigen gebruiken en tradities. Om maar niet te spreken van de vele pastavormen die van het pastadeeg gemaakt kunnen worden. Maar laat je niet afschrikken want pastadeeg maken is vrij simpel. Lees verder en maak voortaan je eigen pastadeeg op de Italiaanse manier!
Waarom zelf pastadeeg maken?
Waarom zou je zelf pastadeeg willen maken? We kunnen je het antwoord wel geven hoor: het is leuk om te doen, je hebt een paar simpele ingrediënten nodig en het is nog eens ontzettend goedkoop. Daarnaast is er voor ons nog een belangrijke reden om pastadeeg zelf te maken. De basis van een heerlijk bordje pasta is natuurlijk de pasta. Begin bij de basis en maak zelf je pastadeeg. Je zult versteld staan van het resultaat en de smaaksensatie.
Hoeveel tijd kost pastadeeg maken?
Het zal je misschien verbazen maar zelf pastadeeg maken kost je weinig tijd. Zeker als je de ingrediënten altijd in je voorraadkast hebt liggen. En die kans is groot. Simpel gezegd kost het maken van pastadeeg ongeveer 20 min. Van begin tot eind. En het resultaat is de extra tijd zeker waard! We snappen heel goed dat je niet altijd zin of tijd hebt om het zelf te maken. Kijk daarom eens in onze pastashop voor onze ambachtelijke Italiaanse pasta’s. Zo heb je altijd pasta in huis voor je favoriete pastagerecht, ook als je even geen tijd hebt!
Pastadeeg maken doe je met bloem
Maar niet zomaar bloem! Gebruik voor je pastadeeg altijd bloem van durum tarwe. Je kunt dit vinden in het schap van de pasta producten in je lokale supermarkt. Het wordt ook aangeduid als Farina Tipo 00. Dit is de Italiaanse benaming. Deze bloem is extra fijn gemalen en goed te gebruiken voor het maken van je eigen pastadeeg.
Pastadeeg recept zonder ei
Het lekkerste pastadeeg maak je van een paar simpele ingrediënten. Bloem, water en een klein beetje zout. That’s it! Zo simpel kan de basis van elke pastagerecht zijn. Wil je een extra smaakvol pastadeeg maken kun je ook wat eieren aan het deeg toevoegen. We geven je ons pastadeeg recept dat bedoeld is voor 4 personen. Dit recept is zonder eieren.
- 400 gram bloem
- 200 ml lauw water
- snufje zout
Dit is de basis van je pastadeeg.
Pastadeeg recept met ei
Wil je een pastadeeg maken dat extra smeuïg en smaakvol is? Dan kun je ervoor kiezen om eieren aan je pastadeeg recept toe te voegen. Simpel gezegd laat je het water weg en wissel je dit in voor eieren. Houd wel in de gaten dat eieren voedzaam zijn. Hierdoor heb je minder pasta nodig dan bij een pastadeeg recept zonder ei. Het pastadeeg recept hieronder is voor ongeveer 4 personen.
- 400 gram bloem (tipo 00, verderop lees je hier meer over)
- 4 middelgrote biologische eieren
- snufje zout
Dit is de basis van pastadeeg met eieren. Een simpel maar smaakvol pastadeeg recept!
Zelf pastadeeg maken
Zodra je hebt besloten welk deeg recept je wilt gaan maken kan het pastadeeg maken beginnen.
Wat je nodig hebt is een groot vlak oppervlakte zodat je de ruimte hebt om de ingrediënten te kunnen mengen en het pastadeeg te kunnen kneden. Dit kan een grote snijplank zijn of gewoon het aanrechtblad. Maak je aanrechtblad vooraf wel even goed schoon!
Begin door de bloem op je werkblad te leggen. Maak er een mooi bergje van. Maak vervolgens een kuiltje in de bovenkant zodat het op een vulkaan begint te lijken. Doe het water of eieren (net naar welk recept je gekozen hebt) in het kuiltje. Pak een vork en werk er de bloem doorheen. Dit kun je ook oldfashioned met je handen doen.
Als het vloeibare deel is opgenomen begint het zware werk. Kneed met je handen het pastadeeg voor ongeveer 10 min tot het een mooi glad geheel geworden is. Merk je dat je pastadeeg niet aan elkaar blijft plakken uit elkaar blijft vallen? Voeg er dan nog wat extra water aan toe. Blijf doorgaan tot het pastadeeg lekker smeuïg is maar niet meer plakt.
Zodra je klaar bent met kneden maak je van het pastadeeg een mooie bal. Wikkel hem in plastic folie en laat de bal voor ongeveer 30 minuten rusten. Als je gekozen hebt voor pastadeeg met eieren, leg je hem voor 30 minuten in de koelkast.
Om het hele proces nog duidelijker te maken hebben we hieronder een mooie infographic voor je gemaakt. Zo wordt pastadeeg maken nog makkelijker en overzichtelijker.
Pastadeeg bewaren
Pastadeeg bewaren is simpel en goed te doen. Om te beginnen verdeel je het overgebleven pastadeeg in verschillende porties. Doe de porties in verschillende zakjes en doe ze in de vriezer. Op deze manier kun je pastadeeg goed bewaren en belangrijker nog, later ook weer gebruiken. Zodra je het pastadeeg wilt gebruiken haal je het uit de vriezer en laat je het ontdooien. Gebruikt het daarna zoals je wilt!
Pasta maken van pastadeeg
Nu je precies weet hoe je pastadeeg kunt maken, kun je zelf je pasta gaan maken. Dit pastadeeg wat je gemaakt hebt, is de basis van de meeste pastasoorten. Je kunt er meer dan 700 pastavormen van maken. Mocht je dit aandurven natuurlijk!
In ons blog: ‘hoe wordt pasta gemaakt?’ vertellen we je meer over de productie van pasta en hoe je dit thuis kunt maken.
Wat we je aanraden is om gebruik te maken van een goede pastamachine. Met een pastamachine maak je gemakkelijk verschillende soorten pasta. En dat zonder veel moeite.
Bekijk hier onze unieke pastamachine
Even geen tijd om zelf pastadeeg te maken?
Kijk dan eens in onze pastashop. Al onze pasta’s zijn ambachtelijk gemaakt volgens Italiaanse traditie. Zo heb je altijd goede pasta in huis voor als je zelf even geen tijd hebt!