Veilig betalen
via Ideal, Paypal, Bancontact, Creditcard

Op werkdagen voor 15:00 besteld, morgen in huis

Vanaf €39,-
gratis verzending, anders €6,95

Pasta all’Amatriciana

Pasta all'amatriciana

Stap voor stap bereiden

Pasta all’amatriciana behoort tot de bekendste Italiaanse pastagerechten. Van origine speelt guanciale, spek van varkenswang, de hoofdrol in dit gerecht. Maar pancetta is een goede vervanger mocht je geen guanciale hebben. Lees hier hoe je dit heerlijke gerecht maakt!

  1. De eerste stap in het maken van pasta all’amatriciana is het pakken van een snijplank en een scherp mes. Snij hiermee de guanciale in kleine reepjes en zet ze apart.

  2. Verwarm daarna twee eetlepels olijfolie in een steelpan. Als de olijfolie warm geworden is kun je guanciale aan de pan toe voegen.

  3. Bak de reepjes guanciale tot het spek bijna is uitgebakken. Voeg daarna de passata toe aan de pan en roer dit goed door elkaar. Laat dit op zacht vuur sudderen en begin ondertussen met het koken van de pasta.

  4. Vul een grote pan met 75% water en zet deze op het vuur. Breng het water aan de kook en voeg de chitarra van Carassai aan het kokende water toe. Kook de pasta totdat het gaar is. Dit duurt bij deze pasta slechts een paar minuten. Alles over pasta koken lees je in ons blog: ‘Pasta koken doe je zo‘.

  5. Giet de gaargekookte pasta af, maar houdt een kopje van het kookwater over. Voeg de pasta toe aan de steelpan met andere ingrediënten. Meng het goed door elkaar zodat de pasta en de saus een geheel worden.

  6. Voeg daarna het kopje kookwater toe (tot de saus de gewenste dikte heeft)en roer het nogmaals goed door elkaar.

  7. Pak een pastabord naar keuze om de pasta in te scheppen. Ons advies is om altijd warme borden te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat de pasta all’amatriciana langer warm blijft en je er langer van kunt genieten!

  8. Voeg als laatste de peccorino toe om het pastagerecht nog wat meer smaak te geven.

  9. Geniet van een heerlijk bordje pasta all’amatriciana. Buon apetito!

  10. Lees even verder voor meer informatie zoals wijnadvies, het koken van pasta en alle keukentools die we gebruikt hebben om dit pastagerecht te maken.

De beste pasta voor dit pastagerecht

Bij het klassieke gerecht pasta all’amatriciana is het gebruikelijk om het te combineren met een lange pasta. Daarom hebben we gekozen voor de pasta alla chitarra. Dit is een dunne en lange pasta. De dunne slierten mengen goed met de rest van de ingrediënten wat dit een perfecte combinatie maakt.

Aan de pasta alla chitarra van Carassai is ei toevoegd waardoor de pasta nog romiger smaakt. De saus blijft door de hoge kwaliteit goed aan de pasta hechten.

Pasta alla Chitarra met eieren van Leonardo Carassai

Chitarra kopen

De pasta alla chitarra geeft de pasta all’amatriciana nog meer smaak door de eieren die er aan zijn toegevoegd. Prof ze zelf en geef je gerecht nog meer smaak!

Pasta alla chitarra bekijken

De beste wijn voor dit pasta A’ll amatriciana

Bij een heerlijk bordje pasta all’amatriciana wil je natuurlijk een wijntje drinken. Wij helpen je graag met het uitzoeken van een bijpassende wijn voor dit gerecht. Voor dit authentieke pastagerecht kiezen we voor een droge, witte wijn. Natuurlijk raden we aan om voor een Italiaanse te kiezen!

Bestel de wijn online

Om je op weg te helpen hebben we bij 2 verschillende wijnwebshops een selectie gemaakt met de juiste wijnen voor dit pastagerecht. Door op de link te klikken kom je op de webshop uit en kun je gemakkelijk de juiste wijn uitkiezen en bestellen.

De pasta koken doe je zo

Pasta koken is niet moeilijk. Je moet alleen even weten hoe je dit het beste doet. Pasta alla chitarra is een pasta die makkelijk is om te koken. Het kan bijna niet misgaan en je zult het vast en zeker wel eens eerder gedaan hebben.

Voor de zekerheid hebben we hieronder toch een aantal stappen op een rijtje gezet. Hierin staan alle stappen van het gehele kookproces waardoor je precies weet hoe je de pasta het beste kunt koken.

Pasta koken in 6 stappen:

  1. Gebruik een grote pan
    De eerste stap is om een grote pan uit te kiezen, het groter hoe beter. De pasta moet kunnen bewegen in de pan. Dit voorkomt het aan elkaar plakken van de pasta. Vul de grote pan voor 75% met warm water. Door warm water te gebruiken win je tijd doordat het water minder lang nodig heeft om aan de kook te gaan. Als je kokend water uit de waterkoker gebruikt scheelt het helemaal veel tijd!
  2. Doe wat zout in het water
    Je maakt het pastagerecht extra lekker door een klein beetje zout toe toevoegen aan het kokend water. Zout geeft de smaken in het gerecht een extra boost, waardoor de alle smaken intenser en lekkerder worden! Wees voorzichtig, want te veel zout verpest je gerecht. We houden een richtlijn aan van ongeveer 10 gram zout per 3 liter water. Meer over pasta koken en zout lees je in ons blog: ‘Pasta koken met of zonder zout?
  3. Gebruik geen deksel tijdens het koken van pasta alla chitarra
    Het kookwater gaat niet schuimen als je geen deksel gebruikt. Dit is de reden dat wij altijd afraden om een deksel te gebruiken. Zonder deksel is het daarnaast veel makkelijker om de pasta in beweging te houden. Hier lees je meer over bij onze volgende tip.
  4. Hou de pasta goed in beweging
    Doordat de pastasoort uit lange slierten bestaat, is er een grote kans dat de pasta aan elkaar gaat plakken. Dit wil je natuurlijk ten alle tijden voorkomen. De oplossing is simpel want dat doe je door de pasta in beweging te houden. De pasta alla chitarra heeft een kooktijd van ongeveer 4 minuten dus zorg ervoor dat je de pasta tijdens het koken de hele tijd in beweging houdt. Dit doe je simpel door met een spaghettilepel door de pan te roeren.
  5. Proef de pasta voor het afgieten
    Om erachter te komen of de pasta goed gaar is, kun je het beste proeven. Doe dit voor het afgieten zodat je kan bepalen of de pasta langer moet koken of niet. Je proeft nu meteen of je genoeg zout aan het water hebt toegevoegd. Mocht dit niet het geval zijn, kun je altijd nog meer zout toevoegen.
  6. Doe de pasta gelijk bij de pastasaus
    De kans dat pasta aan elkaar gaat plakken is veel kleiner wanneer je de pasta na het afgieten meteen aan de pastasaus toevoegt. In Italië is het gebruikelijk om de pasta gelijk bij de pastasaus te doen. Dit heeft als gevolg dat ze daar nooit last hebben van plakkende pasta! Dus na het afgieten van de pasta alla chitarra, kun je ze meteen bij de rest van de saus doen.

Wil je echt alles weten over het koken van pasta? Neem dan een kijkje op ons blog: ’Pasta koken doe je zo‘ en lees er alles over.

Alle keukentools

Om deze pasta all’amatriciana te maken heb je een aantal keukentools nodig. Schrik niet want het zijn de normale dingen zoals een pan, een lepel, snijplak etc. Maar omdat we je een duidelijk overzicht willen geven van de keukentools die nodig hebt, hebben we hieronder alle tools op een rijtje gezet.

Wokpan

Gebruik voor A’ll amatriciana een steelpan die groot genoeg is. Het hoef natuurlijk niet de grootste steelpan te zijn maar een steelpan van middelmatige grootte is goed genoeg. Hierdoor hebben alle ingrediënten genoeg ruimte in de pan. Heb je nog geen wokpan in huis? Neem dan een kijkje bij bijvoorbeeld bol.com voor een goedkope maar goede wokpan. Klik op de link en zoek een mooie wokpan uit.

Pastapan

Een pastapan is eigenlijk geen optionele keukentool. Het is in onze ogen eigenlijk meer een must have! Met een pastapan kook je de pasta makkelijker en vooral het afgieten gaat een stuk sneller. En veiliger trouwens!

Wil je meer weten over waarom je een pasta pan zou moeten gebruiken bij het koken van pasta? Neem dan een kijkje op ons blog ‘Wat is een goede pastapan‘ en kom er meer over te weten.

Heb je nog geen pastapan in huis? Klik op de link hieronder en zoek een pastapan uit.

Flesje met schenktuit

Olijfolie gebruik je bij een heleboel pastagerecht. Niet alleen bij pastagerechten trouwens! Daarom is het handig om een flesje met schenktuit te gebruiken zodat je altijd olijfolie klaar hebt staan. Het flesje hoeft niet groot te zijn maar moet wel een goede schenktuit hebben. Klik op de link hieronder en zoek een betaalbaar flesje met schenktuit uit.

Een spaghettilepel

Een spaghetti lepel is een lepel die speciaal ontworpen is voor pasta. Met een spaghetti lepel houd je de pasta makkelijker in beweging tijdens het gaar koken. De spaghetti lepel kun je ook gebruiken voor andere soorten pasta. Nog geen spaghetti lepel in huis? Klik op de link hieronder en kies een spaghetti lepel uit.

Pastaborden

De laatste maar zeker niet de minst belangrijke keukentool die we voor dit gerecht gebruiken zijn natuurlijk de pastaborden. De pasta all’amatriciana dient natuurlijk geserveerd te worden in mooie pastaborden. Omdat er zo ontzettend veel pasta borden te krijgen zijn kun je hier een kijkje nemen en zelf een mooi setje pastaborden uitkiezen.

Dit heb je nodig:
  1. Pasta alla chitarra van Carassai 

  2. 50 gram guanciale of pancetta

  3. 400 gram passata

  4. 25 gram Pecorino Romano

  5. Olijfolie 

  6. Zout en peper