De beste pasta voor dit pastagerecht
Voor dit gerecht hebben we gekozen voor Creste di Gallo. Dit is een bijzondere pasta met een holte in het midden, daarom heen zit een ribbel rand, die lijkt op een hanenkam. De saus van dit recept kruipt in de holte waardoor het gerecht nog smakelijker wordt. Je leest alles over Creste di Gallo in ons blog: Creste di Gallo, een pastasoort met een hanenkam.
Creste di Gallo is gemaakt van water en Italiaanse durum tarwe. Hierdoor is de pasta van hoge kwaliteit en blijft de saus goed aan de pasta hechten. Genoeg redenen om voor deze bijzondere pasta te kiezen!
Creste di Gallo kopen
Probeer de Creste di Gallo zelf en maak je pasta gorgonzola nog lekkerder. Bekijk ze in onze pastashop.
Wijn advies voor pasta gorgonzola
Bij dit heerlijke bordje pasta, wil je natuurlijk iets lekkers drinken. En wat past er beter bij kaas dan wijn? Dit is volgens ons een match made in heaven en daarom is het belangrijk dat je de juiste wijn uitzoekt. Wij helpen je graag bij het kiezen van de geschikte wijn. De pasta gorgonzola combineren wij graag met een zachte, rode wijn. Natuurlijk adviseren wij om voor een Italiaanse te kiezen!
Bestel de wijn online
Om je op weg te helpen hebben we bij 2 verschillende wijnwebshops een selectie gemaakt met de juiste wijnen voor dit pastagerecht. Door op de link te klikken kom je op de webshop uit en kun je gemakkelijk de juiste wijn uitkiezen en bestellen.
De pasta koken doe je zo
De pasta koken voor deze pasta met gorgonzola is niet moeilijk. Je moet alleen even weten hoe je dit het beste doet. De creste di gallo is een pasta die makkelijk is om te koken. Het kan bijna niet misgaan en je zult het vast en zeker wel eens eerder gedaan hebben. Voor de zekerheid hebben we hieronder toch een aantal stappen op een rijtje gezet. Hierin staan alle stappen van het gehele kookproces waardoor je precies weet hoe je de pasta het beste kunt koken.
Pasta koken in 6 stappen:
- Gebruik een grote pan.
De eerste stap is om een grote pan uit te kiezen, het groter hoe beter. De pasta moet kunnen bewegen in de pan. Dit voorkomt het aan elkaar plakken van de pasta. Vul de grote pan voor 75% met warm water. Door warm water te gebruiken win je tijd doordat het water minder lang nodig heeft om aan de kook te gaan. Als je kokend water uit de waterkoker gebruikt scheelt het helemaal veel tijd! - Doe wat zout in het water
Je maakt het pastagerecht extra lekker door een klein beetje zout toe toevoegen aan het kokend water. Zout geeft de smaken in het gerecht een extra boost, waardoor de alle smaken intenser en lekkerder worden! Wees voorzichtig, want te veel zout verpest je gerecht. We houden een richtlijn aan van ongeveer 10 gram zout per 3 liter water. Meer over pasta koken en zout lees je in ons blog: ‘Pasta koken met of zonder zout?‘ - Gebruik geen deksel tijdens het koken van creste di gallo
Het kookwater gaat niet schuimen als je geen deksel gebruikt. Dit is de reden dat wij altijd afraden om een deksel te gebruiken. Zonder deksel is het daarnaast veel makkelijker om de pasta in beweging te houden. Hier lees je meer over bij onze volgende tip. - Hou de pasta goed in beweging
Doordat de pastasoort uit buisvormige pasta bestaat, is er een grote kans dat de pasta aan elkaar gaat plakken. Dit wil je natuurlijk ten alle tijden voorkomen. De oplossing is simpel want dat doe je door de pasta in beweging te houden. De creste di gallo heeft een kooktijd van ongeveer 9 minuten dus zorg ervoor dat je de pasta tijdens het koken de hele tijd in beweging houdt. Dit doe je simpel door met een spaghettilepel door de pan te roeren. - Proef de pasta voor het afgieten
Om erachter te komen of de pasta goed gaar is, kun je het beste proeven. Doe dit voor het afgieten zodat je kan bepalen of de pasta langer moet koken of niet. Je proeft nu meteen of je genoeg zout aan het water hebt toegevoegd. Mocht dit niet het geval zijn, kun je altijd nog meer zout toevoegen. - Doe de pasta gelijk bij de pastasaus
De kans dat pasta aan elkaar gaat plakken is veel kleiner wanneer je de pasta na het afgieten meteen aan de pastasaus toevoegt. In Italië is het gebruikelijk om de pasta gelijk bij de pastasaus te doen. Dit heeft als gevolg dat ze daar nooit last hebben van plakkende pasta! Dus na het afgieten van de creste di gallo, kun je ze meteen bij de pastasaus doen.Wil je echt alles weten over het koken van pasta? Neem dan een kijkje op ons blog: ’Pasta koken doe je zo‘ en lees er alles over.
Alle keukentools
Om deze pasta met gorgonzola maken heb je een aantal keukentools nodig. Schrik niet want het zijn de normale dingen zoals een pan, een lepel, snijplak etc. Maar omdat we je een duidelijk overzicht willen geven van de keukentools die nodig hebt, hebben we hieronder alle tools op een rijtje gezet.
Wokpan
Gebruik voor dit pastarecept een steelpan die groot genoeg is. Het hoef natuurlijk niet de grootste steelpan te zijn maar een steelpan van middelmatige grootte is goed genoeg. Hierdoor hebben alle ingrediënten genoeg ruimte in de pan. Heb je nog geen wokpan in huis? Neem dan een kijkje bij bijvoorbeeld bol.com voor een goedkope maar goede wokpan. Klik op de link hieronder en zoek een mooie wokpan uit.
Pastapan
Een pastapan is eigenlijk geen optionele keukentool. Het is in onze ogen eigenlijk meer een must have! Met een pastapan kook je de creste di gallo makkelijker en vooral het afgieten gaat een stuk sneller. En veiliger trouwens! Wil je meer weten over waarom je een pasta pan zou moeten gebruiken bij het koken van pasta? Neem dan een kijkje op ons blog ‘Wat is een goede pastapan‘ en kom er meer over te weten.
Heb je nog geen pastapan in huis? Klik op de link hieronder en zoek een pastapan uit.
Flesje met schenktuit
Olijfolie gebruik je bij een heleboel pastagerechten. Niet alleen bij pastagerechten trouwens! Daarom is het handig om een flesje met schenktuit te gebruiken zodat je altijd olijfolie klaar hebt staan. Het flesje hoeft niet groot te zijn maar moet wel een goede schenktuit hebben. Klik op de link hieronder en zoek een betaalbaar flesje met schenktuit uit.
Een spaghettilepel
Een spaghetti lepel is een lepel die speciaal ontworpen is voor pasta. Met een spaghetti lepel houd je de pasta makkelijker in beweging tijdens het gaarkoken. De spaghetti lepel kun je ook gebruiken voor de creste di gallo. Nog geen spaghetti lepel in huis? Klik op de link hieronder en kies een spaghetti lepel uit.
Snijplank
Een snijplank heb je nodig om alles fijn te snijden. Een goede snijplank van hout is het beste in onze ogen. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een snijplank van plastic, maar onze voorkeur ligt bij een houten snijplank.
Pastaborden
De laatste maar zeker niet de minst belangrijke keukentool die we voor de pasta gorgonzola gebruiken zijn natuurlijk de pastaborden. De pasta dient natuurlijk geserveerd te worden in mooie pastaborden. Omdat er zo ontzettend veel pasta borden te krijgen zijn kun je hier een kijkje nemen en zelf een mooi setje pastaborden uitkiezen.