Veilig betalen
via Ideal, Paypal, Bancontact, Creditcard

Op werkdagen voor 15:00 besteld, morgen in huis

Vanaf €39,-
gratis verzending, anders €6,95

Volkoren pasta met olijfolie, citroen en ricotta salata

Stap voor stap bereiden

Een simpel, maar erg lekker gerecht. Zo omschrijven wij deze volkoren pasta met olijfolie en citroen graag. Dit gerecht is bijzonder verfrissend en een feestje voor je smaakpapillen! De ricotta salata voegt wat zout toe gaan het gerecht en maakt het gerecht nog smakelijker.

  1. De eerste stap is het koken van de volkoren spaghetti. Vul hiervoor een grote pan voor ongeveer 75% met water. Zet het water op het een middelhoog vuur en wacht tot het kookt. Voeg daarna de volkoren spaghetti toe aan het kokende water. Lees goed op de verpakking hoe lang je de pasta moet koken. Alles over pasta koken lees je in ons blog: ‘Pasta koken doe je zo‘.

  2. Als pasta gaar is kan je het afgieten en even apart zetten.

  3. Pak dan een grote kom en doe hier de olijfolie in. Voeg er wat peper aan toe en roer het goed door elkaar heen.

  4. Pak de citroen erbij en rasp een de schil van een halve citroen. Laat de zest van de citroen in de olijfolie vallen en meng alles door elkaar. De olijfolie zal de etherische olie van de citroen zest opnemen waardoor je gerecht extra smaakvol wordt. Erg lekker!

  5. Pak de gaargekookte volkoren spaghetti en doe deze in de kom met olijfolie en citroenzest. Roer alles door elkaar en zorg ervoor dat het een mooi geheel is. Roer totdat alle spaghetti slierten onder de citroen olie zitten.

  6. Nu heb je een diep bord nodig om de pasta in te scheppen. Ons advies is om altijd warme borden te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat de pasta langer warm blijft en je er langer van kunt genieten! Pak een diep pastabord en schep de pasta op het bord.

  7. Het kan zijn dat er wat olijfolie in de kom achterblijft. Mocht dit gebeuren, giet dit dan als laatste over het bord pasta heen. Dit zorgt voor extra smaak in het pastagerecht.

  8. Rasp als laatste wat ricotta salata over het gerecht heen. Gebruik zoveel als je zelf lekker vindt!

  9. Lees even verder voor meer informatie zoals wijnadvies, het koken van pasta en alle keukentools die we gebruikt hebben om dit pastagerecht te maken.

De beste pastasoort voor dit pastagerecht

Voor dit simpele gerecht met tomaatjes en basilicum gebruiken we graag een makkelijke pasta. We willen de tomaatjes de hoofdrol laten spelen in dit gerecht. Vandaar dat we gekozen hebben om de klassieke pasta vorm spaghetti te gebruiken.

Door te kiezen voor een volkoren variant ben je ook nog eens extra gezond bezig. Dit bevat namelijk meer vezels en heeft nog meer gezondheidsvoordelen. Je leest er alles over in ons blog ‘De voedingswaarde van volkoren pasta (per 100 gram)‘.

Volkoren spaghetti van Sgambaro

Volkoren spaghetti

Deze volkoren spaghetti van Sgambaro is onze eerste keuze voor deze heerlijke pasta Limone. Een lange pasta is altijd goed voor dit pastagerecht. Probeer hem zelf en proef de kwaliteit!

Volkoren spaghetti

De beste wijn voor dit pastagerecht
Bij een heerlijk bordje pasta hoort natuurlijk een bijpassende wijn. Wij vertellen je graag welke wijn bij dit gerecht past zodat jij optimaal kunt genieten van deze pasta met citroen en olijfolie. Wij adviseren om te kiezen voor een frisse, lichte witte wijn. Hier zit vaak een frisse afdronk in van citrusvruchten, en dit sluit goed aan bij de frisse smaak van citroen. Kies als het even kan voor een Italiaanse wijn!

Bestel de wijn makkelijk online

Om je op weg te helpen hebben we bij 2 verschillende wijnwebshops een selectie gemaakt met de juiste wijnen voor dit pastagerecht. Door op de link te klikken kom je op de webshop uit en kun je gemakkelijk de juiste wijn uitkiezen en bestellen.

De pasta koken doe je zo

Pasta koken is niet moeilijk. Je moet alleen even weten hoe je dit het beste doet. Het koken van volkoren pasta is erg simpel en kan bijna niet misgaan. Voor de zekerheid hebben we hieronder toch een aantal stappen op een rijtje gezet. Hierin staan alle stappen van het gehele kookproces waardoor je precies weet hoe je de pasta het beste kunt koken.

Pasta koken in 6 stappen:

  1. Gebruik een grote pan.
    De eerste stap is om een grote pan uit te kiezen, het groter hoe beter. De pasta moet kunnen bewegen in de pan. Dit voorkomt het aan elkaar plakken van de pasta. Vul de grote pan voor 75% met warm water. Door warm water te gebruiken win je tijd doordat het water minder lang nodig heeft om aan de kook te gaan. Als je kokend water uit de waterkoker gebruikt scheelt het helemaal veel tijd!
  2. Doe wat zout in het water
    Je maakt het pastagerecht extra lekker door een klein beetje zout toe toevoegen aan het kokend water. Zout geeft de smaken in het gerecht een extra boost, waardoor de alle smaken intenser en lekkerder worden! Wees voorzichtig, want te veel zout verpest je gerecht. We houden een richtlijn aan van ongeveer 10 gram zout per 3 liter water. Meer over pasta koken en zout lees je in ons blog: ‘Pasta koken met of zonder zout?
  3. Gebruik geen deksel tijdens het koken van de pasta.
    Het kookwater gaat niet schuimen als je geen deksel gebruikt. Dit is de reden dat wij altijd afraden om een deksel te gebruiken. Zonder deksel is het daarnaast veel makkelijker om de pasta in beweging te houden. Hier lees je meer over bij onze volgende tip.
  4. Hou de pasta goed in beweging
    Doordat de pastasoort uit lange slierten bestaat, is er een grote kans dat de pasta aan elkaar gaat plakken. Dit wil je natuurlijk ten alle tijden voorkomen. De oplossing is simpel want dat doe je door de pasta in beweging te houden. De spaghetti heeft een kooktijd van ongeveer 9 minuten dus zorg ervoor dat je de pasta tijdens het koken de hele tijd in beweging houdt. Dit doe je simpel door met een spaghettilepel door de pan te roeren.
  5. Proef de pasta voor het afgieten
    Om erachter te komen of de pasta goed gaar is, kun je het beste proeven. Doe dit voor het afgieten zodat je kan bepalen of de pasta langer moet koken of niet. Je proeft nu meteen of je genoeg zout aan het water hebt toegevoegd. Mocht dit niet het geval zijn, kun je altijd nog meer zout toevoegen.
  6. Doe de pasta gelijk bij de pastasaus
    De kans dat pasta aan elkaar gaat plakken is veel kleiner wanneer je de pasta na het afgieten meteen aan de pastasaus toevoegt. In Italië is het gebruikelijk om de pasta gelijk bij de pastasaus te doen. Dit heeft als gevolg dat ze daar nooit last hebben van plakkende pasta! Dus na het afgieten van de spaghetti, kun je het meteen bij de saus doen.Wil je echt alles weten over het koken van pasta? Neem dan een kijkje op ons blog: ’Pasta koken doe je zo‘ en lees er alles over.

Alle keukentools

Om dit pastagerecht met pasta met olijfolie, citroen en ricotta salata te maken heb je een aantal keukentools nodig. Dit zijn handige keukenaccessoires die je bij elk pastagerecht kan gebruiken zoals een pan, een lepel, snijplak etc. Omdat we je een duidelijk overzicht willen geven van de keukentools die nodig hebt, hebben we hieronder alle tools op een rijtje gezet.

Pastapan

Een pastapan is eigenlijk geen optionele keukentool. Het is in onze ogen eigenlijk meer een must have! Met een pastapan kook je de spaghetti makkelijker en vooral het afgieten gaat een stuk sneller. En veiliger trouwens! Wil je meer weten over waarom je een pasta pan zou moeten gebruiken bij het koken van pasta? Neem dan een kijkje op ons blog ‘Wat is een goede pastapan‘ en kom er meer over te weten.

Heb je nog geen pastapan in huis? Klik op de link hieronder en zoek een pastapan uit.

Flesje met schenktuit

Olijfolie gebruik je bij een heleboel pastagerechten, in dit pastagerecht speelt het zelfs de hoofdrol! Daarom is het handig om een flesje met schenktuit te gebruiken zodat je altijd olijfolie klaar hebt staan. Het flesje hoeft niet groot te zijn maar moet wel een goede schenktuit hebben. Klik op de link hieronder en zoek een betaalbaar flesje met schenktuit uit.

Een spaghettilepel

Een spaghetti lepel is een lepel die speciaal ontworpen is voor pasta. Met een spaghetti lepel houd je de pasta makkelijker in beweging tijdens het gaarkoken. De spaghetti lepel kun je ook gebruiken voor andere pasta soorten. Super handig dus! Nog geen spaghetti lepel in huis? Klik op de link hieronder en kies een spaghetti lepel uit.

Pastaborden

De laatste maar zeker niet de minst belangrijke keukentool die we voor dit gerecht gebruiken zijn natuurlijk de pastaborden. De pasta met dient natuurlijk geserveerd te worden in mooie pastaborden. Omdat er zo ontzettend veel pasta borden te krijgen zijn kun je hier een kijkje nemen en zelf een mooi setje pastaborden uitkiezen.

Dit heb je nodig:
  1. Volkoren spaghetti van Sgambaro

  2. Een citroen

  3. 3 Eetlepels olijfolie

  4. Peper

  5. Ricotta salata