Veilig betalen
via Ideal, Paypal, Bancontact, Creditcard

Op werkdagen voor 15:00 besteld, morgen in huis

Vanaf €39,-
gratis verzending, anders €6,95

Volkoren pasta met verse tomaten en basilicum

Volkoren pasta met tomaat en basilicum

Stap voor stap bereiden

Volkoren pasta met tomaatjes en basilicum is een Italiaanse klassieker. De Italiaanse tomaatjes zitten bom vol smaak en dit is dan ook de reden dat wij deze smaakbommetjes de hoofdrol laten spelen in dit gerecht. Door volkoren spaghetti te gebruiken is het niet alleen zeer smakelijk, maar ook een gerecht vol vezels. Een gezonde en lekkere keuze!

  1. Pak een steelpan en zet deze op hoog vuur. Doe er wat olijfolie in en laat de olijfolie heet worden.

  2. Als de olijfolie heet is kun je er een teentje knoflook en een steeltje van basilicum aan toevoegen. Voeg er op dit moment nog geen blaadjes aan toe want deze worden zwart tijdens het koken. Alleen het steeltje is goed genoeg om de smaak alvast in de olie te laten komen.

  3. Snijdt de cherrytomaatjes door de helft. Gebruik de tomaatjes die je zelf lekker vindt. Dit kunnen alleen rode tomaatjes zijn maar ook gele cherrytomaatjes zijn heerlijk in dit gerecht.

  4. Voeg vervolgens ongeveer 400 gram cherrytomaatjes aan de olijfolie toe. Roer alles goed door elkaar en laat het een paar minuten fruiten. De tomaatjes moeten wat zachter worden dus wacht totdat je ziet dat de tomaatjes zachter zijn. Tip: Leg de tomaatjes met de gesneden kant in de pan. Hierdoor blijven de sappen in de tomaat zitten, waardoor ze lekker zoet blijven.

  5. Doe een snufje peper over de tomaatjes om ze wat extra smaak te geven.

  6. Vul een grote pan voor 75% met water en zet deze op het vuur. Breng het water aan de kook en voeg de spaghetti aan het kokende water toe. Kook de pasta totdat die gaar is. Kijk goed op de verpakking zodat je weet hoe lang de pasta moet koken. Dit staat namelijk altijd op de verpakking vermeld. Alles over pasta koken lees je in ons blog: ‘Pasta koken doe je zo‘.

  7. Giet de pasta af en doe de pasta meteen bij de pastasaus in de steelpan. Door de spaghetti gelijk bij de saus te voegen voorkom je dat de spaghetti slierten aan elkaar gaan plakken. Meng alles goed door elkaar heen zodat het een geheel wordt. Hierdoor kunnen alle smaken mengen waardoor je gerecht nog lekkerder wordt.

  8. Pak vervolgens een diep pastabord en schep de pasta op het bord. Gebruik het liefst warme borden zodat je pastagerecht langer warm blijft.

  9. Leg er nog een paar mooie cherrytomaatjes bovenop en voeg nog wat blaadjes basilicum toe. Hierdoor krijgt het gerecht wat meer kleur waardoor het gerecht ook mooier wordt om te zien.

  10. Serveer de pasta en geniet van dit volkoren pastagerecht met verse tomaatjes en basilicum. Buon appetito!

  11. Lees even verder voor meer informatie zoals wijnadvies, het koken van pasta en alle keukentools die we gebruikt hebben om dit pastagerecht te maken.

De beste pastasoort voor dit pastagerecht

Voor dit simpele gerecht met tomaatjes en basilicum gebruiken we graag een makkelijke pasta. We willen de tomaatjes de hoofdrol laten spelen in dit gerecht. Vandaar dat we gekozen hebben om de klassieke pasta vorm spaghetti te gebruiken.

Door te kiezen voor een volkoren variant ben je ook nog eens extra gezond bezig. Dit bevat namelijk meer vezels en heeft nog meer gezondheidsvoordelen. Je leest er alles over in ons blog ‘De voedingswaarde van volkoren pasta (per 100 gram)‘.

Wijn advies voor volkoren pasta met verse tomaatjes en basilicum

Bij dit lekkere pastagerecht hoort een lekkere wijn. Wij helpen je graag met het uitzoeken van een bijpassende wijn. Bij tomaten past zowel witte als rode wijn, maar wij geven bij dit gerecht de voorkeur aan een rode wijn. Een fruitige rode wijn om precies te zijn. Natuurlijk raden we aan om voor een Italiaanse te kiezen!

Bestel de wijn makkelijk online

Om je op weg te helpen hebben we bij 2 verschillende wijnwebshops een selectie gemaakt met de juiste wijnen voor dit pastagerecht. Door op de link te klikken kom je op de webshop uit en kun je gemakkelijk de juiste wijn uitkiezen en bestellen.

De pasta koken doe je zo

Pasta koken is niet moeilijk. Je moet alleen even weten hoe je dit het beste doet.  De volkoren spaghetti is een pasta die makkelijk is om te koken. Het kan bijna niet misgaan en je zult het vast en zeker wel eens eerder gedaan hebben. Voor de zekerheid hebben we hieronder toch een aantal stappen op een rijtje gezet. Hierin staan alle stappen van het gehele kookproces waardoor je precies weet hoe je de pasta het beste kunt koken.

Pasta koken in 6 stappen:

  1. Gebruik een grote pan
    De eerste stap is om een grote pan uit te kiezen, het groter hoe beter. De pasta moet kunnen bewegen in de pan. Dit voorkomt het aan elkaar plakken van de pasta. Vul de grote pan voor 75% met warm water. Door warm water te gebruiken win je tijd doordat het water minder lang nodig heeft om aan de kook te gaan. Als je kokend water uit de waterkoker gebruikt scheelt het helemaal veel tijd!
  2. Doe wat zout in het water
    Je maakt het pastagerecht extra lekker door een klein beetje zout toe toevoegen aan het kokend water. Zout geeft de smaken in het gerecht een extra boost, waardoor de alle smaken intenser en lekkerder worden! Wees voorzichtig, want te veel zout verpest je gerecht. We houden een richtlijn aan van ongeveer 10 gram zout per 3 liter water. Meer over pasta koken en zout lees je in ons blog: ‘Pasta koken met of zonder zout?
  3. Gebruik geen deksel tijdens het koken van spaghetti
    Het kookwater gaat niet schuimen als je geen deksel gebruikt. Dit is de reden dat wij altijd afraden om een deksel te gebruiken. Zonder deksel is het daarnaast veel makkelijker om de pasta in beweging te houden. Hier lees je meer over bij onze volgende tip.
  4. Hou de pasta goed in beweging
    Doordat de pastasoort uit lange slierten bestaat, is er een grote kans dat de pasta aan elkaar gaat plakken. Dit wil je natuurlijk ten alle tijden voorkomen. De oplossing is simpel want dat doe je door de pasta in beweging te houden. De volkoren spaghetti heeft een kooktijd van ongeveer 9 minuten dus zorg ervoor dat je de pasta tijdens het koken de hele tijd in beweging houdt. Dit doe je simpel door met een spaghettilepel door de pan te roeren.
  5. Proef de pasta voor het afgieten
    Om erachter te komen of de pasta goed gaar is, kun je het beste proeven. Doe dit voor het afgieten zodat je kan bepalen of de pasta langer moet koken of niet. Je proeft nu meteen of je genoeg zout aan het water hebt toegevoegd. Mocht dit niet het geval zijn, kun je altijd nog meer zout toevoegen.
  6. Doe de pasta gelijk bij de pastasaus
    De kans dat pasta aan elkaar gaat plakken is veel kleiner wanneer je de pasta na het afgieten meteen aan de pastasaus toevoegt. In Italië is het gebruikelijk om de pasta gelijk bij de pastasaus te doen. Dit heeft als gevolg dat ze daar nooit last hebben van plakkende pasta! Dus na het afgieten van de spaghetti, kun je ze meteen bij rest van de saus doen.

Wil je echt alles weten over het koken van pasta? Neem dan een kijkje op ons blog: ’Pasta koken doe je zo‘ en lees er alles over.

Alle keukentools

Om deze pastagerecht met tomaatjes en basilicum te maken heb je een aantal keukentools nodig. Schrik niet want het zijn de normale dingen zoals een pan, een lepel, snijplak etc. Maar omdat we je een duidelijk overzicht willen geven van de keukentools die nodig hebt, hebben we hieronder alle tools op een rijtje gezet.

Pastapan

Een pastapan is eigenlijk geen optionele keukentool. Het is in onze ogen eigenlijk meer een must have! Met een pastapan kook je de spaghetti makkelijker en vooral het afgieten gaat een stuk sneller. En veiliger trouwens! Wil je meer weten over waarom je een pasta pan zou moeten gebruiken bij het koken van pasta? Neem dan een kijkje op ons blog ‘Wat is een goede pastapan‘ en kom er meer over te weten.

Heb je nog geen pastapan in huis? Klik op de link hieronder en zoek een pastapan uit.

Pastapannen bekijken 

Flesje met schenktuit

Olijfolie gebruik je bij een heleboel pastagerecht. Niet alleen bij pastagerechten trouwens! Daarom is het handig om een flesje met schenktuit te gebruiken zodat je altijd olijfolie klaar hebt staan. Het flesje hoeft niet groot te zijn maar moet wel een goede schenktuit hebben. Klik op de link hieronder en zoek een betaalbaar flesje met schenktuit uit.

Bekijk flesjes met schenktuit

Een spaghettilepel

Een spaghetti lepel is een lepel die speciaal ontworpen is voor pasta. Met een spaghetti lepel houd je de pasta makkelijker in beweging tijdens het gaarkoken. De spaghetti lepel kun je ook gebruiken voor andere pastasoorten. Nog geen spaghetti lepel in huis? Klik op de link hieronder en kies een spaghetti lepel uit.

Spaghettilepels bekijken

Snijplank

Een snijplank heb je nodig om alles op fijn te snijden te snijden. Een goede snijplank van hout is het beste in onze ogen. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een snijplank van plastic, maar onze voorkeur ligt bij een houten snijplank.

Pastaborden

De laatste maar zeker niet de minst belangrijke keukentool die we voor dit gerecht gebruiken zijn natuurlijk de pastaborden. De spaghetti met verse tomaatjes en basilicum dient natuurlijk geserveerd te worden in mooie pastaborden. Omdat er zo ontzettend veel pasta borden te krijgen zijn kun je hier een kijkje nemen en zelf een mooi setje pastaborden uitkiezen.

Dit heb je nodig:
  1. Volkoren spaghetti van Sgambaro

  2. 400 gram cherrytomaatjes (rood en geel)

  3. Olijfolie

  4. Een teentje knoflook

  5. Een paar takjes basilicum

  6. Peper