Waar wordt pasta van gemaakt?
Pasta wordt gemaakt van durum tarwe en water. Het grootste gedeelte van alle soorten pasta wordt van deze twee ingrediënten gemaakt. In sommige gevallen wordt er ook nog ei toegevoegd.
Natuurlijk zijn er meer soorten pasta die nog wat extra ingrediënten bevatten. Lees verder want we leggen je precies uit welke pasta waar van gemaakt wordt.
De geschiedenis van pasta
Voordat we je gaan uitleggen wat pasta van wordt gemaakt, nemen we je graag mee in de geschiedenis van pasta.
Pasta is één van de populairste voedingsmiddelen van de wereld. In elk land kennen ze wel een vorm van pasta. Wanneer iemand pasta zegt, denken mensen vaak automatisch aan Italië.
Het voedingsmiddel is niet meer weg te denken uit de Italiaanse keuken. Het is ook geen verrassing dat Italianen de grootste pasta-eters ter wereld zijn.
Niet alleen in Italië houden ze van pasta. Volgens verschillende bronnen is pasta onafhankelijk van elkaar ontstaan. In verschillende landen aten ze dus soorten pasta.
In China en andere Aziatische landen kenden ze geen pasta, maar noedels. Dit wordt op een soortgelijke manier gemaakt en bevat dezelfde ingrediënten.
Dat pasta al eeuwenoud is, staat vast. In de geschiedenis van de Grieken en Romeinen blijkt dat ze al pasta aten. De pasta werd op een andere manier gebruikt dan nu. Het werd niet gekookt maar geroosterd en gebakken in de oven. Welk land nou het eerste was, en waar pasta echt is ontstaan, blijft een mysterie.
De ingrediënten van pasta
De twee ingrediënten die je altijd terugvindt in pasta zijn simpel: water en harde durum tarwe. Simpel toch? Toch komt er een hoop meer bij kijken dan het misschien lijkt.
Een belangrijk detail dat we je willen meegeven is het verschil tussen zachte en harde durum tarwe. Bij Italiaanse pasta met een hoge kwaliteit valt het op dat altijd harde durum tarwe wordt gebruikt. Dit zorgt ervoor dat de pasta een stevige structuur krijgt en houdt.
Daarnaast blijft de pastasaus hierdoor beter aan de pasta hechten. Let hier altijd goed op als je pasta koop. In onze webshop vindt je uitsluitend pasta’s gemaakt van harde durum tarwe.
Door harde durum tarwe en water samen te voegen ontstaat er een pasta deeg. Toch blijft het hier vaak niet bij. Er zijn verschillende andere ingrediënten die aan het deeg worden toevoegt. Vaak gebeurt dit voor de kleur en de smaak. We nemen het met je door.
Pasta met ei
In veel pasta vormen wordt ei toegevoegd aan het deeg om het nog romiger en smaakvoller te maken. Daarnaast maakt het pasta voedzamer en rijker van smaak. Door het toevoegen van ei bevat de pasta meer eiwitten en vitamines. Niet voor alle pasta vormen is het gebruikelijk om ei te verwerken.
Lintpasta’s staan erom bekend dat er vaak ei in zit verwerkt. Dit zijn de klassieke Italiaanse pasta’s tagliatelle, fettuccine en lasagne. Deze vormen zijn altijd plat en wijd. Deze pastasoorten zijn ook verkrijgbaar zonder het ingrediënt ei. In dit geval bevat het alleen water en harde durum tarwe.
Pasta met een smaakje
Tegenwoordig zijn er allerlei soorten pasta met een smaakje verkrijgbaar. Dit komt doordat er bijvoorbeeld groentesap is toegevoegd aan het deeg. Dit zien we bijvoorbeeld bij spinazie en tomaten. Het toevoegen van groentesap heeft als gevolgd dat pasta groen of rood kleurt.
Deze worden weleens gecombineerd samen met ‘gewone’ pasta zonder smaakje. Deze combinatie symboliseert de Italiaanse vlag en wordt pasta tricolore genoemd.
Naast dit voorbeeld zijn er steeds meer pastas’s met een smaakje verkrijgbaar. Zo heb je pasta met funghi, rode peper, knoflook, brandnetel en zelfs gember! Het voordeel aan deze pasta’s is dat het heerlijk is om te combineren met bepaalde sauzen. Door de smaken te matchen zet je makkelijk een heerlijk gerecht op tafel.
Productie proces
Nu weten we dat de ingrediënten van pasta zijn. Nadat deze ingrediënten zijn samengevoegd is de volgende stap is het vormen van de pasta.
Zoals we hebben genoemd worden de ingrediënten samengevoegd. Deze worden samen gekneed totdat er een mooi pastadeeg ontstaat.
Bronzen mal
Daarna gaat het pastadeeg door een bronzen mal en ontstaat de pastavorm. Nu hoor ik je denken: wat is een bronzen mal? Een bronzen mal heeft niet alleen als functie dat het de vorm van de pasta bepaalt, maar ook structuur aan brengt.
Je kan aan een pasta zien of het door een bronzen mal is geweest doordat er een ‘ruw’ laagje over de pasta heen zit.
Teflon mal
Bij goedkopere pasta varianten wordt er geen bronzen mal gebruikt maar een Teflon mal. Dit heeft het resultaat dat de pasta glad en glanzend worden. Door het glanzende laagje kan de pastasaus moeilijker aan de pasta hechten. De saus glijdt er als het ware vanaf waardoor het gerecht een minder mooi geheel wordt.
Het drogen van pasta
Nadat de pasta vorm is ontstaan hoeft de pasta alleen nog maar te drogen. Ook dit is een stuk ingewikkelder dan het lijkt. Voor veel producten geldt: massa is kassa. Om deze reden willen ze vaak zoveel mogelijk maken in een zo’n kort mogelijk tijd.
De droogtijd kan beperkt worden door de temperatuur hoger te doen. Dit is een afweging die veel producten maken, waardoor ze pasta drogen op de temperatuur van 80 graden.
Door pasta op deze hoge temperatuur te drogen gaan de eiwitten die in de tarwe zitten ‘plastificeren’. Ook dit zorgt voor een glimmend laagje, waardoor de pastasaus niet zo goed kan hechten. Deze pasta is ook voor veel mensen lastiger te verteren en simpelweg minder lekker.
Niet alle producten kiezen er voor om pasta op deze manier te drogen. Zij nemen de tijd voor de pasta waardoor het zijn structuur behoudt. Dit heeft als gevolg dat de pasta van goede kwaliteit is en dat de saus goed aan de pasta hecht.
De producten waar wij mee samen werken kiezen ervoor om de pasta te drogen op een temperatuur van ongeveer 30 graden. Het droogproces duurt hierdoor een stuk langer, maar de kwaliteit blijft gewaarborgd.
We hebben je kort en bondig uitgelegd hoe het productieproces van pasta eruit ziet. Maar er is nog veel meer over te vertellen! Wil je er meer over weten? Je leest er alles over in ons blog: ‘Hoe wordt pasta gemaakt?’.
Verse pasta
In steeds meer supermarkten zien we dat er verse pasta verkocht wordt. Je kan er ook voor kiezen om het zelf te maken. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen verse en gedroogde pasta?
Bij verse pasta zit er vaak ei verwerkt in het pastadeeg. Dit heeft als gevolgd dat het minder lang houdbaar is dan gedroogde pasta. Een ander verschil is dat gedroogde pasta een stuk steviger is dan verse pasta.
Wij zijn fan van beide versies van pasta! Toch is het in onze ogen een stuk praktischer om gedroogde pasta aan te schaffen. Je kan het langer bewaren en gewoon in de voorraadkast zetten. De lekkerste gedroogde pasta vind je in onze webshop.
Soorten pasta
Met de ingrediënten die nodig zijn om pasta te maken kan je allerlei pasta soorten maken. In totaal bestaan er ongeveer 700 verschillende pasta soorten. Verschillende vormen zijn ideaal te combineren met verschillende pastasauzen.
In onze webshop hebben we 150 soorten pasta verzameld. Je vindt hier bijzondere pasta soorten die je in bijvoorbeeld in de supermarkt niet tegenkomt. In ons blog omschrijven we de verschillende pasta soorten en wat je er mee kan doen. Lees er alles over en leer meer over het lekkerste voedingsmiddel dat er bestaat: pasta!