Zo voorkom je plakkende pasta
Plakkende pasta en spaghetti voorkom je door de pasta te koken in de volgende stappen:
- Kook de pasta in voldoende water. Hierdoor heeft de pasta voldoende ruimte heeft om, zonder te plakken, gaar te koken.
- Hou de pasta of spaghetti tijdens het koken met een lepel in beweging.
- Kook de pasta ‘al dente’ gaar.
- Voeg de pasta of spaghetti na het afgieten gelijk bij de pastasaus.
Als je je tijdens het koken van de pasta of spaghetti aan deze stappen houdt, zul je nooit meer last hebben van plakken pasta!
Waarom plakt pasta of spaghetti aan elkaar?
Als je pasta of spaghetti niet op de juist manier kookt is er een grote kans dat de pasta aan elkaar gaat plakken. Erg vervelend want je krijgt de spaghetti slierten moeilijk uit elkaar als ze eenmaal aan elkaar geplakt zitten.
Maar waarom plakt pasta eigenlijk aan elkaar hoor ik je denken? De oorzaak van plakkende pasta is simpel: plakkende pasta komt door de zetmeelkorrels in de pasta.
Zodra je de pasta in het kokende water gooit, zwellen de zetmeelkorrels op en knappen ze. Het zetmeel verspreid zich door het water. Hierdoor wordt de pasta of spaghetti plakkend.
Elke pastasoort kan aan elkaar plakken
Elke pastasoort kan aan elkaar plakken. Tenminste, als je de pasta niet op de juiste manier kookt.
Het maakt dus niet uit of je kiest voor spaghetti, fusilli of penne penne, elke pastasoort kan aan elkaar gaan plakken. Natuurlijk is een sliertvormige pastasoort zoals spaghetti, tagliatelle of fettuccine een stukje moeilijker om niet aan elkaar te laten plakken. Maar de pastavorm heeft niks te maken met of de pasta wel of niet aan elkaar plakt.
Elke pasta is namelijk gemaakt van tarwe soorten. In elke tarwe soort zit zetmeel. Zetmeel is de grote boosdoener als het aan komt op plakkende pasta. Doordat elke pastasoort van een bepaalde tarwe soort is gemaakt, kan je simpel gezegd dus stellen dat alle pasta soorten aan elkaar kunnen plakken.
Kies de juiste pastasoort om plakkende pasta te voorkomen
Zoals je weet wordt elke pasta van tarwe gemaakt. Maar niet elke pasta wordt van dezelfde tarwe gemaakt.
Harde tarwe
De tarwesoort waar de pasta van gemaakt is speelt een belangrijke rol in het plakken van pasta. De meeste Italiaanse pasta soorten worden gemaakt van grano duro. Oftwel, harde durum tarwe. Deze tarwe soort heeft bepaalde eigenschappen waardoor de pasta tijdens het koken een goede structuur houdt. Hierdoor heeft de pasta in mindere mate de nijging om aan elkaar te gaan plakken.
Zachte tarwe
Naast de harde durum tarwe worden sommige pasta’s ook van zachtere tarwe soorten gemaakt. Dit zie je meestal bij de goedkopere pasta soorten voorkomen. Zachte tarwe zijn namelijk een stukje goedkoper dus dat zal de reden zijn. Het grote nadeel van zachte tarwe is dat de structuur van de pasta, tijdens het koken, minder goed blijft. Hierdoor heeft pasta gemaakt van zachte tarwe meer de nijging om aan elkaar te gaan plakken.
Ons advies is dus om altijd pasta gemaakt van harde durum tarwe aan te schaffen. Schrik niet, want de meeste duurdere pasta’s in de supermarkt zijn gemaakt van deze soort tarwe. Ook al onze pasta’s in de pastashop zijn gemaakt van Italiaanse harde tarwe. Neem een kijkje en zoek je favoriete pasta uit. Scheelt je weer een ritje naar de supermarkt!
Handige tips om plakken te pasta te voorkomen
Nadat je de juiste pasta uitgekozen hebt begint het echte werkt. Namelijk het koken van pasta of spaghetti. Dit is natuurlijk het begin van een heerlijk bordje pasta, maar een klusje dat wel goed moet gebeuren. Zeker als je niet wilt blijven zitten met plakkende pasta.
Daarom hebben we 4 handige tips voor je waardoor je kans op plakkende pasta een stukje kleiner wordt:
Tip #1: Kook de pasta in voldoende water
Pasta koken doe je het liefst in de aller grootste pan die je hebt! Pasta heeft namelijk een hele hoop water nodig om op te kunnen zuigen. Maar belangrijker nog, om in te kunnen dansen terwijl het gaar kookt.
Doordat de pasta voldoende ruimte heeft om te kunnen dansen, gaat de pasta niet aan elkaar plakken tijdens het koken. Er zit namelijk voldoende ruimte tussen elke pastasliert of stukje pasta. Het is misschien niet het allerbelangrijkste punt, maar dit is de eerste stap om plakkende pasta te voorkomen.
Tip #2: Hou de pasta in beweging tijdens het koken
Doordat je gebruik maakt van een grote pan en voldoende water om de pasta in gaar te koken, is het makkelijk om de pasta in beweging te houden. Pak een lepel of spaghettilepel en beweeg de pasta elke minuut door elkaar. Doordat je de pasta elke minuut blijft bewegen voorkom je dat de pasta op de bodem van de pan gaat liggen en aan elkaar begint te plakken.
Tip #3: Kook de pasta ‘al dente’
Door de pasta niet overgaar te koken voorkom je ook dat pasta aan elkaar gaat plakken. Pasta al dente koken is niks anders dan het precies goed gaar koken van pasta. Het vinden van het perfecte aantal minuten kan nog wel eens moeilijk zijn en daarom hebben we er een heel blog over geschreven. Lees meer over het al dente koken van pasta op het blog ‘pasta al dente koken doe je zo‘
Doordat je pasta al dente kookt heeft de pasta de perfecte structuur zodra je deze gaat afgieten. Als je de pasta te ver door kookt of te gaar kookt, veranderd de structuur van de pasta waardoor deze makkelijker aan elkaar gaat plakken. Kook je pasta dus nooit te gaar, maar kook je pasta al dente om plakkende pasta of spaghetti te voorkomen.
Tip #4: Doe de pasta direct bij de pastasaus
Nadat je klaar bent met het koken van de pasta en de pasta hebt afgegoten, kun je de de pasta het beste meteen bij de pastasaus doen. Het is niet handig om de pasta los van de saus te serveren. Doordat je de pasta en de saus gescheiden serveert, heeft de pasta de tijd om aan elkaar te gaan plakken. Doe dit dus niet! Na het afgieten de pasta en de saus samen doen!
Nog een voordeel van het meteen samenvoegen van de saus en de pasta is dat de pasta en de saus aan elkaar gaan hechten. Pasta heeft de nijging om aan elkaar te plakken. Saus moet juist aan de pasta plakken. Zodra je de saus en de pasta meteen bij elkaar doet zul je zien dat je een mooi geheel krijgt waardoor je pastagerecht nog lekkerder zal smaken.
Bonus tip: bewaar altijd een beetje kookwater
Een extra tip die af en toe kan helpen om plakkende pasta te voorkomen. Bewaar wat van het water waarin je de pasta gekookt hebt. Dit kan namelijk erg handig zijn om later de pasta weer wat extra vocht te geven zodra hij wat uitgedroogd begint te raken.
Als je de pasta bij de pastasaus hebt gedaan en je moet het een tijdje in de pan laten staan voordat je gaat eten, is het handig om af en toe een klein scheutje kookwater toe te voegen. Dankzij dit water blijft je pastagerecht smeuïg en smaakvol.
Dingen die je NIET moet doen om plakkende pasta te voorkomen
Op het web zie je allerlei ‘handige’ trucjes voorbij komen om plakkende pasta te voorkomen. Sommige trucjes zijn echt handig en sommige slaan helemaal nergens op. Je zult ze vast wel eens gezien hebben. Omdat we je graag duidelijkheid geven zullen we een aantal van deze zogenaamde trucjes omschrijven en je vertellen waarom je ze niet moet doen of waarom ze niet helpen tegen plakkende pasta.
Olijfolie gebruiken tijdens het koken van pasta
Dit is misschien wel een van de meest beschreven ‘tip’ om plakkende pasta te voorkomen. Het klinkt ook erg logisch dat olijfolie de pasta niet aan elkaar laat plakken. Dat doet het ook wel, maar niet tijdens het koken. Olie en water mengen niet goed en zodra je het toevoeg aan het kokende water zul je zien dat het een laagje boven op het water vormt. De olie mengt dus niet met de pasta en het heeft dus geen werking om plakkende pasta te voorkomen.
Olijfolie aan de pasta toevoegen na het afgieten
Olijfolie toevoegen aan de pasta zodra deze uit het kokende wat is gehaald kan inderdaad helpen bij het voorkomen van plakkende pasta. Het punt is alleen, wat voor pasta gerecht ga je maken? Zodra je de pasta met olijfolie hebt overgoten vormt de olijfolie een glibberig laagje aan de buitenkant van de pasta. Hierdoor plakt de pasta niet meer. Maar nu komt het probleem: de saus plakt ook niet meer aan de pasta.
Het grote nadeel hiervan is dat je waarschijnlijk een heerlijk pastasaus klaar hebt staan en nu je de pasta hebt toegevoegd, hecht de pasta niet meer aan de saus. De pasta drijft als het ware boven op de pastasaus. Dit is zonde en daarom raden we je aan om helemaal geen olijfolie te gebruiken om plakkende pasta te voorkomen. We hebben zelf een heel blog over pasta en olijfolie geschreven om je alles uitgebreid te vertellen. Als je meer wilt weten, neem dan even een kijkje op ons blog ‘Pasta met of zonder olijfolie koken‘
Pasta afspoelen met koud water
Pasta afspoelen met koud water is een andere tip die we vaak voorbij zien komen. Het zogenaamde laten schrikken van de pasta zou helpen tegen het plakken. Ook deze tip kunnen we je niet aanbevelen.
Het laten schrikken of het wegspoelen van het zetmeel helpt niet tegen plakkende pasta. Het helpt alleen maar tegen het afkoelen van je pasta en dat is iets wat je niet wilt. Ons advies is dus om pasta nooit met koud water af te spoelen.
Gebruik Italiaanse pasta van harde tarwe
We hebben je het al een keer verteld maar willen je het nog een keer op het hart drukken. Gebruik alleen Italiaanse pasta gemaakt van durum tarwe. De grondstof waarmee de pasta gemaakt is voorkomt een hoop ellende tijdens het koken.
Koop alleen de betere pasta van de supermarkt of koop een van onze Italiaanse pasta’s uit onze pastashop. Al onze pasta’s zijn gemaakt van Italiaanse harde tarwe en hierdoor zul je genieten van een heerlijk pastagerecht. Zonder plakkende pasta natuurlijk!
Neem een kijkje in onze pastashop en zoek je favoriete pasta uit!