Lasagna?
Je kunt van alles vertellen over de pastavorm, over de mogelijke recepten, over de bereiding, maar er is natuurlijk maar één vraag waarop iedereen echt het antwoord wil weten: is het nu lasagne of lasagna? Het is allebei goed, maar als je flauw wilt zijn kun je zeggen dat lasagna een erg karig gerecht maakt. Lasagna is immers het Italiaanse enkelvoud van het dunne deegblad en lasagne is de meervoudsvorm.
Lasagne vellen
Geen vlindertjes, geen schelpjes, geen spiraaltjes; de vorm van lasagne is in al zijn eenvoud desondanks misschien wel de meest herkenbare pasta die er is. De dunne lasagne vellen leg je laag voor laag uit in de ovenschaal, met saus tussen de lagen en een mooie geraspte Italiaanse kaas eroverheen om het gerecht af te toppen. Misschien zijn sommige vellen wat groter dan andere of net een millimeter dikker of dunner, maar waar andere pastasoorten dan een andere naam krijgen blijft lasagne gewoon lasagne. Lekker simpel, lekker eerlijk, lekker heerlijk.
Over lasagne
Als je een beetje rondspeurt op internet kom je de mooiste verhalen tegen. Wat vast staat is dat lasagne al vele eeuwen oud is. De betekenis van het woord kan ‘plat deeg’ zijn (dan zou het een Griekse vertaling zijn) of ‘kookpot’ (vanuit het Latijn). Beide klinken plausibel en ach, het is ook niet heel erg van belang verder. Het gaat om het hier en nu en om geweldig lekkere gerechten met lasagne te maken.
Lasagne recepten
Zoals geldt voor vrijwel alle pasta recepten is het fijne aan lasagne dat je er naar eigen smaak eindeloos mee kunt variëren. Zeker met een ovengerecht als dit kun je gemakkelijk ingrediënten toevoegen en weglaten. Dat heeft op de bereiding van lasagne geen invloed, mits je geen al te gekke culinaire bokkensprongen uithaalt. In Italië zijn de lasagne all’Emiliana en lasagne Napoletana bekend en bemind, vernoemd naar de streek en stad waar ze vandaan komen. De eerste is gevuld met de tomaten-vleessaus ragù, een bechamelsaus en heeft er kaas overheen. In de versie uit Napels zitten meer groenten, maar zoek je twintig recepten op, dan zijn ze alle twintig net iets anders.
Lasagne maken
Lasagne bereiden doe je met je saus als basis. Die maak je eerst en daarna doe je eerst een laagje saus in de ovenschaal, daarna een paar lasagnebladen, daarna weer saus enzovoorts, tot de bladen op zijn (reken op 100 tot 125 gram pasta per persoon). De bechamelsaus die heerlijk past bij de tomatensaus maak je eenvoudig van boter, bloem en melk en de kaas bovenop moet natuurlijk een goede Italiaanse zijn. In een goed half uur in de oven is de lasagne klaar. Laat hem smaken!