Pasta koken met of zonder zout?
Pasta koken kun je het beste doen met zout. Zout zorgt ervoor dat je pasta smaakvoller wordt en dit komt je pastagerecht ten goede. Gebruik ongeveer 10 gram zout per 3 liter water. Voeg het zout aan het water toe zodra het water aan de kook is. Kook de pasta vervolgens totdat deze gaar is.
Ons advies is dus simpel gezegd: kook pasta met zout. We adviseren je dit natuurlijk niet zonder reden. We hebben ons verdiept in de reden waarom je zout zou moeten gebruiken. Los van het feit dat iedere Italiaanse oma erbij zweert, vertellen we je hieronder precies waarom.
Waarom zout gebruiken tijdens het koken van pasta?
Zout is een smaakmaker. Zout wordt over de hele wereld gebruikt om eten smaakvoller te maken. Het is een simpel en betaalbaar ingrediënt dat je gerecht een smaakboost geeft. Dit is ook meteen de belangrijkste reden om zout te gebruiken tijdens het koken van pasta.
De pasta kook je in een grote hoeveelheid water. Door daar wat zout aan toe te voegen geef je de pasta een licht zoute smaak mee. Hierdoor smaakt je uiteindelijke pasta gerecht gewoon een stuk lekkerder. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Een goedkoop en simpel ingrediënten dat je bord pasta een stuk lekkerder maakt. Toch is het echt zo.
In Italië wordt pasta altijd gekookt in zout water. Dit is één van die eeuwenoude tradities waardoor de pasta in Italië zo ontzettend lekker smaakt!
Wat voor zout moet je gebruiken om pasta te koken?
We noemden zout eerder al een simpel ingrediënt dat een groot verschil maakt. Het is natuurlijk wel belangrijk om meteen de juiste soort zout te gebruiken voor het koken van pasta.
Zout is in vele soorten en maten te krijgen. Je hoeft niet eens ver te zoeken. Zodra je in de supermarkt voor het schap met kruiden en specerijen staat zie je meteen een aantal soorten zout. Zeezout, zout met grove korrels, zout met jodium, zout uit het Himalaya gebergte en nog een aantal meer. Maar welke moet je kiezen en wat is de beste om pasta mee te koken?
Pasta koken kun je het beste doen met de meest simpele variant van zout. Kies voor zeezout, in de meest fijne korrel die er is.
Kies voor zeezout met een fijne zoutkorrel
Wat erg belangrijk is bij het uitkiezen van zout is de grofheid van de zoutkorrel. Doordat je zout aan kokend water toevoegt, is het belangrijk dat het zout snel in het water oplost. Als je gebruik maakt van grove korrels zout kan het oplossen een stuk langer duren. Hierdoor is er een kans dat de pasta tijdens het koken niet de zoute smaak uit het water mee krijgt. En dit zou natuurlijk zonde zijn.
Gebruik zout zonder jodium
Een ander punt waar je echt op moet letten tijdens het uitkiezen van zout, is dat er geen jodium aan het zout is toegevoegd. Jodium is geeft een ijzerachtige smaak aan het kookwater en dus ook aan de pasta. Dit is natuurlijk niet de bedoeling! Let dus goed op dat er geen jodium op het etiket vermeld staat.
Kort samengevat: om pasta te koken met zout kun je dus het beste kiezen voor zeezout, zonder jodium, en met een zo’n fijn mogelijke korrel.
Hoeveel zout gebruiken om pasta te koken?
Zout geeft je pasta gerecht een smaakboost. Maar teveel zout geeft een te grote boost! Tijdens het koken van pasta is het natuurlijk belangrijk om de juist hoeveelheid zout te gebruiken.
Over smaak valt niet te twisten en wat de één heel zout vindt, vindt de ander smaakloos. Daarom geven we je onze gebruikelijke hoeveelheid zout. Dan heb je een uitgangspunt en kun je daarna kiezen om meer of minder zout aan het kookwater toe te voegen.
Gebruik per 3 liter water ongeveer 10 gram zout. In een normale pan gaat al snel 3 tot 6 liter water. De hoeveelheid zout komt dus ongeveer tussen de 10 en 20 gram voor een normale hoeveelheid water.
Je zal 10 tot 20 gram zout vast als een hele hoop vinden klinken. Maar maak je niet druk, want er blijft veel zout achter in het water. De pasta neemt namelijk een bepaalde hoeveelheid zout op en de rest blijft achter in de pan.
Het is dus belangrijk om best wat zout te gebruiken tijdens het koken van de pasta. Hierdoor is er genoeg zout in het water aanwezig en kan het zout tot in de kern van de pasta doordringen. Zo heeft de pasta na het koken een licht zoute smaak gekregen waardoor je gerecht weer een stukje smaakvoller is geworden. En dit is natuurlijk waarom we zout gebruiken tijdens het koken van pasta!
Wanneer zout toevoegen bij het koken van pasta?
Nu je precies weet waarom en wat voor soort zout je aan het water moet toevoegen tijdens het koken van pasta, is het belangrijk om het zout op het juiste moment toe te voegen.
Je voegt zout aan het water toe zodat de pasta het zout goed kan opnemen. Dan is het natuurlijk belangrijk dat het zout eerst goed in het water is opgelost. Anders kan de pasta het zout niet opnemen. Het klinkt simpel maar toch is het moment om zout aan het water toe te voegen super belangrijk.
Voeg het zout pas toe, nadat het water kookt. Als het water kookt, wordt het zout veel beter opgenomen. Ook een groot pluspunt als je het ons vraagt.
Zodra je het zout aan het water hebt toegevoegd, is het handig om met een grote lepel even goed door het water heen te roeren. Door het bewegende water verspreidt het zout zich door de hele pan.
Zodra het water kookt en het zout is toegevoegd, kun je de pasta in de pan doen en deze gaar koken. In ons blog ‘pasta koken doe je zo‘ vertellen we je alles over het koken van pasta. Wil je je pasta al dente koken zoals ze dat in Italië doen? Neem dan een kijk op ons blog ‘pasta als dente koken doe je zo‘
Zout gebruiken voor verschillende soorten pasta
In Italië zijn er meer dan 700 verschillende pastasoorten. En elke soort is bedoeld voor een bepaald gerecht. Maar is de hoeveelheid zout die je tijdens het koken gebruikt voor al die soorten hetzelfde?
Al die verschillende pastasoorten worden over het algemeen gemaakt van durum tarwe. Ook wel harde tarwe genoemd. Het maakt dus in principe niet veel uit welke soort pasta je wilt koken, ze zijn allemaal gemaakt van dezelfde ingrediënten. Alleen de vorm is anders.
Daarom kun je gewoon dezelfde hoeveelheid zout gebruiken tijdens het koken van al die pastasoorten. Als je 10 gram zout voor elke 3 liter water aanhoudt, weet je zeker dat je goed zit.
Gemakkelijk de hoeveelheid zout afmeten
Als je pasta gaat koken en je op een makkelijke en snelle manier zout wilt toevoegen aan het water, kun je dit op een aantal manieren doen. De mannelijkste manier is om een theelepel of eetlepel te gebruiken. Op die manier kun je de hoeveelheid zout afmeten én het meteen in de pan strooien. De vraag is alleen, hoeveel gram zout zit er in 1 theelepel? Dezelfde vraag kun je stellen bij het gebruik van een eetlepel. Daarom vertellen we je hoeveel zout er op een theelepel en een eetlepel past.
Een theelepel gebruiken om zout af te wegen:
Het is natuurlijk een grove schatting, maar je kunt er van uit gaan dat op 1 theelepel ongeveer 2 gram zout past. Als je een pan met ongeveer 3 liter water hebt, moet je dus 5 theelepels zout toevoegen om aan de 10 gram zout te komen.
Een eetlepel gebruiken om zout af te wegen:
Op een eetlepel past ongeveer 10 gram zout. Ook dit is een schatting maar het is een handige manier om snel zout af te wegen en aan het water toe te voegen.
Gebruik een weegschaal:
Wil je echt zeker zijn van de hoeveelheid zout dat je aan het kokende water toevoegt, dan adviseren we je om gebruik te maken van een keuken weegschaal. Met een weegschaal kun je gemakkelijk en heel precies de hoeveelheid zout afwegen.
Zelf gebruiken we de weegschaal van Gunter. Een kleine en handig weegschaal die van 1 tot 5000 gram kan afwegen. Daarnaast is hij nog erg betaalbaar ook. Dus ben je op zoek naar een betaalbare en handige keukenweegschaal, neem hier dan even een kijkje:
Is pasta met zout sneller gaar gekookt?
Op internet lees je wilde verhalen dat pasta sneller kookt wanneer je zout gebruikt. Dit is in onze ogen niet waar en de pasta kookt niet sneller door gebruik te maken van zout.
Zout heeft wel een kleine invloed op de temperatuur van het kokende water en het zogenoemde kookpunt. Maar dit is zo’n klein effect dat je dit beter kunt vergeten. Je zou dan zo veel zout moeten toevoegen dat de pasta niet meer te eten is. Dus wat schiet je hier uiteindelijk mee op…
Mocht je nou toch weinig tijd hebben om de pasta gaar te koken, kies er dan voor om een andere pasta soort te gebruiken. Elke pasta soort heeft namelijk een andere kooktijd. Zo heeft spaghetti een kooktijd van ongeveer 9 minuten en hebben fettuccine een kooktijd van ongeveer 5 minuten. Er zit een verschil van 4 minuten kooktijd tussen de spaghetti en fettuccine. Die 4 minuten tijdwinst kun je nooit halen door meer zout toe te voegen!
Mocht je dus weinig tijd hebben om pasta te koken, kies dan een andere pasta soort uit met een kortere kooktijd!
Wat doet zout met de smaak van de pasta?
Zout wordt over de hele wereld gebruikt om gerechten meer smaak te geven. De eerste vermeldingen over het gebruik van zout is ongeveer 6000 jaar geleden. Je kunt dus zeggen dat zout een belangrijke rol heeft gespeeld in het vormen van onze smaak en de smaakbeleving van bepaalde gerechten.
Dat zout en pasta goed samengaan is je nu wel duidelijke geworden. Maar wat doet zout eigenlijk met de pasta? Zout is een mineraal dat gewonnen wordt uit zeewater of zoutmijnen. Keukenzout dat gebruikt wordt om pasta meer smaak te geven tijdens het koken, bestaat grotendeels uit natriumchloride. Best een ingewikkelde term en daarom wordt het ook gewoon keukenzout genoemd.
Zout heeft bepaalde eigenschappen waardoor het bepaalde smaken versterkt en beïnvloedt. Een van die eigenschappen is dat zout de bittere smaak onderdrukt. Over het algemeen wordt een bittere smaak niet altijd lekker gevonden. Dit alleen al is één van de belangrijkste redenen waarom er over de hele wereld gebruikt wordt gemaakt van zout.
Daarnaast versterkt zout het reukvermogen. En eet maar eens een hap pasta terwijl je je neus dicht houdt. Het smaakt niet zoals je gewend bent. Door het gebruik van zout versterk je dus ook de smaakbeleving door je reukvermogen extra te gebruiken.
Om het niet te technisch te maken kun je simpel gezegd stellen dat zout de bittere smaak onderdrukt en je reukvermogen stimuleert. Hierdoor is pasta ook smaakvoller.
Zout gebruiken bij verschillende soorten pasta
Zout gebruik je tijdens het koken van de pasta of natuurlijk door je zelfgemaakte pastasaus. Maar zit er verschil in de soort pasta en de hoeveelheid zout die je ervoor nodig hebt?
Er zijn namelijk veel verschillende vormpjes pasta. Hiermee bedoelen we niet verschillende soorten pasta. In deze alinea hebben we het over volkoren pasta, spelt pasta, pasta met eieren en speciale pasta’s. Deze soorten pasta zijn natuurlijk allemaal anders dan de ‘normale’ pasta waar we het tot nu toe over gehad hebben.
Zout gebruiken bij volkoren pasta:
Ook volkoren pasta moet je natuurlijk in kokend water gaar koken. Eigenlijk kun je met het bereiden van volkoren pasta alles hetzelfde doen als bij normale pasta. Volkoren pasta is namelijk gemaakt van dezelfde tarwe soort als normale pasta. Hier is alleen het vliesje van de tarwekorrel in het bloem meegenomen en daarom is de pasta ‘volkoren’
Als je volkoren pasta gaar wilt gaan koken, kun je dus gewoon dezelfde hoeveelheid zout gebruiken als bij normale pasta. Gebruik ongeveer 10 gram zout per 3 liter water.
Zout gebruiken bij pasta met eieren:
Als je extra smaakvolle pasta met eieren in huis hebt gehaald, kun je deze ook met dezelfde hoeveelheid zout gaar koken. Ook deze pasta is gemaakt van harde tarwe, net zoals ‘normale’ pasta. Het enige verschil is dat er bij pasta met eieren, eieren door het deeg heen worden gekneed.
Zout gebruiken bij spelt pasta:
Ondanks dat deze soort pasta gemaakt wordt van spelt tarwe in plaats van durum tarwe, is ook bij deze soort pasta de hoeveelheid zout hetzelfde. Hou 10 gram zout per 3 liter water aan.
Zout gebruiken bij speciale pasta’s:
Om te weten hoeveel zout je moet gebruiken bij speciale pasta’s is het handig om eerst duidelijkheid te geven wat we met speciale pasta’s bedoelen. Als we over speciale pasta’s praten bedoelen we pasta met een smaakje door de pasta heen. Denk aan pasta met basilicum, pasta met truffel, pasta met citroen en pasta met funghi. Bij deze soorten kun je ook dezelfde hoeveelheid zout gebruiken.
Let wel even goed op met het toevoegen van zout bij zwarte pasta of beter gezegd, pasta met inktvis inkt. Doordat er bij deze soort pasta gebruik is gemaakt van inktvis inkt, heeft deze pasta al een licht zilte smaak.
Het kan bij deze pasta dus geen kwaad om de hoeveelheid zout te halveren. Gebruik bij zwarte pasta dus ongeveer 5 gram zout per 3 liter water. Wil je trouwens meer te weten komen over deze heerlijke zwarte pasta? In ons blog ‘ Wat is zwarte pasta en wat kun je er mee?’ vertellen we je alles over deze heerlijke soort pasta.
Hoeveelheid zout afstemmen op je pastasaus
Tenslotte willen we je meegeven dat ons advies van 10 gram zout per 3 liter water gemiddeld genomen is. Een erg belangrijk onderdeel van je pasta gerecht, zo niet het belangrijkste, is natuurlijk je pastasaus.
Elke pastasaus is anders. Een pastasaus met alleen groente heeft een andere hoeveelheid zout nodig dan een pastasaus met vis of vlees. Ook zijn er pasta gerechten waar alleen gebruik wordt gemaakt van wat kruiden en wat olijfolie. Ook hier moet je anders mee omgaan.
Wat belangrijk is, is om van te voren even te bedenken wat voor saus je voor je gerecht gaat maken. Bedenk welke ingrediënten al zout bevatten. Zo zit er bij spaghetti carbonara al veel zout in de pancetta die je er voor gebruikt. Hierdoor hoef je in de saus dus weinig zout toe te voegen omdat de pancetta al een lekkere zoute smaak meegeeft.
Toch adviseren we je om pasta altijd te koken met zout door het water heen. Je kunt de hoeveelheid zout die je gebruikt wel een beetje afstemmen op de pastasaus die je gaat gebruiken, maar gebruik toch altijd een klein beetje zout. Je pasta smaakt er gewoon lekkerder door!
Ons advies: pasta kook je met zout
Wij koken al onze pasta met zout en ons advies is ook dat jij dit voortaan gaat doen. Lang verhaal kort samengevat, je pasta gaat er gewoon veel lekkerder van smaken!