Verse of gedroogde pasta?
Bij het favoriete gerecht van Italië kun je een duidelijk onderscheid maken tussen twee hoofdvarianten: pastasciutta en pasta fresca. Of simpel gezegd: gedroogde en verse pasta. Het verschil zit hem niet in de kwaliteit van de ingrediënten maar in het proces na de productie van de pasta. Verse pasta wordt na het productie proces verpakt en daarna gekoeld bewaard. Gedroogde pasta wordt na de productie gedroogd. De pasta wordt opgehangen in een speciale ruimte en wordt onder gecontroleerde omstandigheden gedroogd. Bij de grote industrie gebeurt dit in slechts 4 uur. Bij onze ambachtelijke pasta producenten duurt dit proces tussen de 18 en 32 uur. Het grote voordeel hiervan is dat er door de lange droogtijd weinig warmte gebruikt hoeft te worden. Hierdoor vormen de eiwitten in het pastadeeg geen ”plastic” laagje en hecht de pasta saus veel beter.
300 verschillende pastavormen.
In italië bestaan meer dan 300 verschillende pasta vormen. Elke pasta vorm is oorspronkelijke bedacht voor een bepaald pasta recept. Sommige zijn voor saus of ragù, andere voor vleesbouillon, gesmolten boter of verse olijfolie. Bij al die pasta vormen draait het uiteindelijk maar om één ding: hoe hecht de saus zich aan de pasta. Holle pasta vormen zoals bijvoorbeeld penne, paccheri of conchiglie zijn bedoeld voor dikke sauzen, terwijl platte of dunne pasta vormen meestal voor dunne sauzen gebruikt worden. De kleinste varianten worden voornamelijk gebruik voor minestrone of soepen. Uiteraard hoef je je niet aan al die regels te houden. Laat je creativiteit de vrije loop!
Het zit hem in de naam!
Vaak kun je aan de naam al zien met welke soort pasta je te maken hebt. Wist je trouwens dat veel namen die op de Nederlandse verpakkingen staan verzinsels zijn. In Italië zullen ze je namelijk raar aankijken als je het over macaroni hebt. Dat terzijde, hoe herken je aan de naam met wat voor soort pasta je te maken hebt? Orecchiette betekent oortjes, rigate: geribbeld, conchiglie: schelpen en vermicelli: wormpjes. Eindigt de naam op ”oni” dan duidt dat op een groot formaat pasta. Tortelloni zijn bijvoorbeeld de grote variant van torellini en conchiglioni is de grote broer van de conchiglie. Eindigt de naam met bijvoorbeeld ”ini” of ”ette” dan gaat het om de kleine pasta varianten. Daarnaast kunnen de namen verschillen van fabrikant tot fabrikant en van regio to regio. Om het maar even gemakkelijk te maken!
En al die kleurtjes dan?
Naast al die verschillende pasta vormen en maten bestaan er ook pasta varianten met allerlei verschillende kleurtjes. Om een bepaalde kleur te krijgen worden er tijdens het productieproces natuurlijke ingrediënten toegevoegd aan het pastadeeg. Om de pasta groen te krijgen wordt er voornamelijk basilicum of pesto gebruikt. Voor de zwarte pasta, inktvisinkt en voor de rode variant tomaat. Eigenlijk kun je het zo gek niet bedenken of het wordt gemaakt. Wat dacht je van pasta met chocolade!
Onze favoriete pastavormen.
Om het niet te ingewikkeld voor je te maken hebben wij alvast de meest gebruikt Italiaanse pasta soorten voor je geselecteerd. We hebben een duidelijk overzicht van ons pasta assortiment gemaakt zodat je de beste pasta voor je favoriete pasta gerecht kunt uitkiezen. Al onze pastasoorten vindt je in onze pastashop!