Pasta vormen
Om een idee te krijgen van hoeveel verschillende soorten pasta’s er zijn, hebben we een overzicht gemaakt met de meest populaire soorten, met daarbij een korte uitleg. Ook geven we je per pasta een suggestie met welke sauzen en ingrediënten deze pastasoorten goed te combineren zijn. We maken onderscheid tussen lange-, korte- en gevulde pasta’s!
Lange pasta’s :
Deze variant is misschien wel de bekendste onder de pastasoorten. Spaghetti kun je gebruiken voor bijna elk pasta recept. Deze lange, ronde pastaslierten worden in zowel dunne als dikkere varianten gemaakt. Daarom is de naam afhankelijk van de dikte. Zo noemen we hele dunne spaghetti ook wel spaghettini. Een erg lekker recept gemaakt met spaghetti is de klassieke spaghetti carbonara. Hier vind je een overzicht van al onze spaghetti’s.
Pasta slierten in lintvormige repen noem we tagliatelle. Deze pasta wordt naast spaghetti ook veel gegeten en is erg geliefd. Tagliatelle kun je goed combineren met lichte tomatensauzen, vis en sauzen waar veel vlees in zit. Een tagliatelle is in de regel ongeveer 5mm breed. In onze webshop vind je alleen ambachtelijk gemaakte tagliatelle.
Pappardelle zijn net als tagliatelle lintvormige pastaslierten. Het verschil tussen beide is de breedte: Pappardelle zijn een stuk breder dan tagliatelle, en daarom goed te gebruiken in combinatie met stevige rundvleessauzen. De pappardelle is ongeveer 1 cm tot 1,5 cm breed. Als je pappardelle gebruikt voor je pastagerecht, maak je een bordje pasta met een echte bite!
Ook de fettuccine valt in de familie van de brede pastaslierten. Het is het kleine broertje van de tagliatelle. Een makkelijke pastasoort die je voor heel veel pasta recepten kunt gebruiken. Een gemiddelde fettuccine is ongeveer 3mm breed. Fettuccine worden ook vaak gebruikt voor speciale pasta varianten. Onze fettuccine vind je met basilicum, funghi, met eieren of gemaakt van spelt tarwe. Hier een overzicht van al onze fettuccine.
In tegenstelling tot de fettuccine en pappardelle is de linguine een smallere variant binnen de pasta slierten familie. Omdat de linguine vaak maar 2 mm breed is, is het een pastasoort die je goed kunt gebruiken voor de lichte pastasauzen. Hier vind je een overzicht van al onze ambachtelijke linguine.
- Capellini
Een andere pasta uit de lintvormige familie is de capellini. Deze pastasoort is nog smaller dan de linguine en wordt vaak gecombineerd met zeevruchten en boterachtige sauzen. Vaak wordt een cappelini ook een chitarra genoemd.
- Fusilli, lang
Fusilli is een pastasoort in de vorm van een spiraal. De fusilli is bijna altijd een korte pastasoort. Een leuke variatie op de normale korte fusilli is onze lange fusilli. Onze lange fusilli kun je met veel sauzen combineren. Wil je wat variatie in je pastagerechten aanbrengen? Dan is de lange fusilli zeker het proberen waard.
Stringhette is een pastasoort die je zelden tegenkomt. Jammer, want het is een heerlijke pastavorm die je eigenlijk voor elke recept kunt gebruiken. Simpel gezegd is de stringhette een vierkante spaghetti.
Korte pasta’s
Holle pasta buisjes met schuine uiteinden in een ribjasje noemen we penne. Een welbekende pastavariant die vaak met vele sauzen gecombineerd wordt. Lekker met tomatensauzen omdat de pastasaus in de buisjes gaat zitten. Zo wordt je pastagerecht nog lekkerder! Hier vind je al onze penne.
Deze pastasoort is ook hol maar niet gesloten. Het deeg is als het ware van buiten naar binnen gerold. Lekker met tomatensauzen. Onze tip, gebruik de casarecce voor een heerlijk bordje all’arrabiata. Hier vind je onze heerlijke casarecce.
Ook farfalle zijn niet te missen als je zoekt naar een goede basis voor jouw Italiaanse gerecht. Farfalle zijn vlindervormig en kun je bijvoorbeeld goed gebruiken voor een heerlijke pastasalade.
Zoals eerder genoemd zijn de fusilli in lange en korte varianten verkrijgbaar. Een betere pastasoort om je eigen draai aan te geven bestaat niet. Hier vind je al onze Italiaanse fusilli.
De lumache pasta heeft de vorm van een slakkenhuis en ziet er daarom erg origineel uit. Lumache kun je lekker combineren met een hele dikke pastasaus zodat de holle ruimte van de pasta gevuld wordt met saus. Iets wat je pastagerecht alleen maar lekkerder maakt.
Reginette pasta is ook verkrijgbaar in een korte- en lange pastasoort. Reginette zijn kartelvormig. Een leuke variant voor in je favoriete pastagerecht.
Deze holle, rechte buis is een mooie pasta soort met een schuine lijn over zich heen. Zie de tortiglioni als een soort grote penne. Zeker een aanrader voor dikke tomatensauzen.
Rigationi zijn kort, hol en rond. Ongeveer net zo lang als een penne maar de diameter van de rigatoni is een stukje groter. Hou je van een pasta met een bite? Dan zijn onze rigatoni zeker het proberen waard.
Pasta’s om te vullen:
Canneloni zijn holle buisjes om te vullen. Bijvoorbeeld in een vegetarisch jasje met spinazie en ricotta, uit de oven met een laagje kaas!
De lasagne zelf kun je uiteraard niet vullen, maar de ovenschaal wel! Probeer naast de traditionele lasagne eens een variant met pompoen, pesto of zalm.
- Gigantoni
De naam zegt het al: hij is giga! De gigantoni is hol maar plat, kort maar breed en ribbelig. Deze zou net als de canneloni (ronde lasagne buis) gevuld kunnen worden. Maak kennis met onze gigantoni.
- Conchiglioni
Hij heeft de vorm van een schelp en wordt daarom vaak gevuld: de cochiglioni. Een extra grote schelp die zorgt voor een extra lekkere bite.
- Tortellini en ravioli
Tortellini en ravioli zijn zelf al gevuld met een heerlijke vulling en kun je zelf maken of zo kopen. De saus die je er mee combineert bepaal je zelf! Je geeft deze een frisse bite wanneer je hem garneert met wat rucola!
Pasta soorten
Pasta is niet alleen door de vele vormen verschillend van elkaar: ook in de ingrediënten die in het deeg gebruikt worden zit veel verschil. Hierdoor is de kleur en smaak van de pasta ook verschillend per pastasoort. We zetten de verschillen voor je op een rijtje.
- Pasta van durum tarwe
De meest gebruikte tarwesoort in pasta is durum tarwe. Deze tarwe wordt ook wel harde tarwe genoemd. Dit komt vooral door de harde en grote korrel die durum tarwe heeft. Hierdoor is durum pasta stevig en goed te koken. Deze variant is vaak licht en geelachtig van kleur. Bekijk al onze pasta soorten van durum tarwe.
- Spelt pasta
Spelt komt net als tarwe uit de graanfamilie. Het verschil tussen beiden zit hem in het aantal gluten dat het bevat: spelt bevat wél gluten, alleen wel minder dan normale tarwe! Hierdoor bevat spelt pasta ook minder koolhydraten dan bijvoorbeeld durum pasta. In onze pastashop vind je een overzicht van onze spelt pasta.
- Volkoren pasta
Het verschil tussen ‘normale’ pasta en volkoren pasta is het vliesje om de tarwekorrel, die bij de ‘normale’ pasta variant wel verwijderd wordt en bij de volkoren variant niet. Hierdoor is de volkorenpasta voedzamer en donkerder van kleur. Volkoren pasta is ook verkrijgbaar in een volkorenspelt variant.
- Biologische pasta
Hoe de pasta bereid wordt, zorgt ervoor of de pasta wel of niet biologisch is. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van tarwesoorten die onbewerkt worden verbouwd. Er worden op deze tarwe dan geen kunstmest of chemicaliën gebruikt door de boer. Het is belangrijk om te weten waar de tarwe afkomstig van is en of de pasta op een eerlijke manier gemaakt is. Pasta producenten zoals Girolomoni en Marcozzi zijn door de Europese Unie biologisch verklaard.
- Vegan pasta
Veel pasta soorten worden gemaakt met ei, ook al is dit vaak geen noodzakelijk ingrediënt. Pasta’s waar geen ei of eiwit in zit zijn dan ook vegan. Ben je op zoek naar vegan pasta? Bekijk hier al onze vegan pasta.
- Glutenvrije pasta
Glutenvrije pasta’s zijn in plaats van tarwe en bloem gemaakt van maïs en rijst. Hierdoor is deze pasta variant wat anders in smaak. Wel is het fijn dat je ondanks je glutenallergie op deze manier nog steeds van dit lekkere Italiaanse gerecht kunt genieten!
- Pasta specials
De pasta specials die Pastafacio biedt worden speciaal door een extra toegevoegd ingrediënt. Vaak heeft dit invloed op de kleur en smaak maar niet op de textuur. Ingrediënten die extra aan de pasta toegevoegd kunnen worden zijn bijvoorbeeld: kikkererwten, citroen, gember, funghi, groene bonen, linzen, truffel, basilicum, peperoni of inktvis. Het bijgevoegde ingrediënt bepaald dan vaak de kleur. Zo is linzenpasta oranje, inktvispasta zwart en basilicum pasta groen. Bekijk onze pasta specials in de webshop.
Al met al zijn er dus talloze pastasoorten, kleuren en smaken. Heb je inmiddels zin in een lekkere pasta gekregen? Bezoek onze webshop en ontdek diverse heerlijke Italiaanse pasta’s!